Banja Luka

Banjaluka: Otkrivena bista Vuku Stefanoviću Karadžiću

U Banjaluci je danas ispred Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci otkrivena bista Vuku Stefanoviću Karadžiću, reformatoru srpskog jezika i pravopisa.

Bistu su otkrili generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga i generalni direktor kompanije “M:tel” Marko Lopičić.

Bistu Vuka Stefanovića Karadžića, autora Sare Nikolić, Univerzitetu Banjaluka poklonila je kompanija “M:tel”, čiji je većinski vlasnik Vlada Srbije. Ovu inicijativu Filološkog fakulteta podržao je Generalni konzulat Srbije u Banjaluci.



Nikolić je nakon otkrivanja biste izrazio zadovoljstvo što je danas na još jedan način, ovim simboličnim gestom pokazana privrženost Srbije Republici Srpskoj.

“Ovaj događaj na mene ostavlja snažan utisak zato što šalje jednu poruku koju Vuk /Stefanović Karadžić/ svojim djelom ostavlja nama, a to je da se ne treba predavati pred problemima, da treba ići naprijed i da nikad ne treba stati”, rekao je Nikolić novinarima.

Rektor Univerziteta u Banjaluci podsjetio je da je bista otkrivena povodom 230 godina od rođenja reformatora srpskog jezika i nešto više od 40 godina Univerziteta u Banjaluci, u okviru sveobuhvatne manifestacije i jubileja Univerziteta.

“Ono što je Vuk Stefanović Karadžić uradio i ostavio srpskom narodu može se okarakterisati kao savršenstvo u jedinstvu, predstavljeno kroz književni srpski jezik. Danas u momentu kada mnogi srpski jezik svojataju, prisvajaju, govore da je on njihov, mi kažemo da je lijepo imati mnogo i dijeliti sa drugima, ali hoćemo da naš jezik i našu tradiciju čuvamo na način kao što čuvamo naša ognjišta i naše porodice”, naveo je Mataruga.

Lopičić istakao je da je velika čast što su ljudi sa Univerziteta u Banjaluci prepoznali kompaniju “M:tel”, uz Konzulat Srbije u Republici Srpskoj, kao prijatelje i poštovaoce djela Vuka Stefanovića Karadžića.

“Otkrivanjem ove biste mi ne odajemo počast samo njemu, već i ustanovi u kojoj se nalazimo, Univerzitetu u Banjaluci i onome čemu je ona posvećena, a to je izučavanje jezika. To je, na kraju krajeva, nešto čime se mi u kompaniji `M:tel` bavimo – komunikacija, koja bez jasnog i bogatog jezika ne bi ni postojala”, rekao je Lopičić.

Autor biste Sara Nikolić novinarima je rekla da joj je pripala čast da poslije
spomenika NJegovoj svetosti blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu u Trebinju, uradi i ovaj spomenik u Banjaluci.

Ona je istakla da je bistu intenzivno radila u glini oko mjesec dana, nakon čega je odlivena u bronzi.

Nikolićeva živi i radi u Beogradu, gdje je 2012. godine završila Fakultet primenjene umetnosti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, iako je ranije bilo najavljeno, nije prisustvovao otkrivanju biste Vuku Stefanoviću Karadžiću, jer je prisustvuje posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Svečanom otkrivanju biste prisustvovali su predsjednik Akademije nauke i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, prorektori, dekani, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Srpske, profesori, saradnici i studenti.

 


Izvor: srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog