Vijesti

Univerzitet u Banjaluci: Dok rektor slavi, studenti protestuju

Oko stotinu studenata ušlo je danas u prostorije Univerziteta u Banjaluci, zahtjevajući da se između ostalog istraže sve afere seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu, da se riješi afera na Tehnološkom fakultetu, da se najboljim studentima ponudi ostanak na Univerzitetu te da se troškovnik Univerziteta uskladi sa zakonom.

Među okupljenim studentima su predstavnici Unije studenata Republike Srpske i banjalučkog studentskog Parlamenta.

„Proteste organizujemo danas na 42. Godišnjicu Univerziteta jer se enormna sredstva troše na proslavu, a ne izdvajaju novac za osnovne stvari kao što je recimo zapošljavanje stručnog nastavnog kadra“, rekao je Ratko Savić, predsjednik Unije studenata Republike Srpske.

Savić je za Frontal izjavio da su za sada samo iz medija čuli da će se rektor  pojaviti do 16 časova i da će u slučaju da im se niko ne obrati ostati koliko bude trebalo.

"Neki studenti odlaze a neki dolaze, cirkulišu ali stalno je oko sto studenata tu. Ukoliko se niko ne pojavi do 16h, ostajemo ovdje", naglasio je Savić.

Na listi studenata je ukupno 17 zahtjeva.

 

„Spustili smo naše zastave i zauzeli rektorat. Dajemo rok do 16 časova da se rektor i drugi pojave u rektoratu. Nećemo otići dok ne dođu“, jasno su poručili studenti.

Sa druge strane, dok studenti protestuju i traže ispunjenje svojih zahtjeva, rektor Univerziteta Milan Mataruga prisustvuje svečanoj akademiji povodom 42 godine rada i razvoja banjalučkog Univerziteta, u Kulturnom centru Banski dvor. 


Informacija o treutnoj situaciji u rektoratu došla je i do Mataruge koji je obećao da će nakon akademije razgovarati sa njima kako bi ih saslušao.

Što se tiče afere na Tehnološkom fakultetu, Mataruga je naglasio da je jedan od radnika optužen za seksualno uznemiravanje vannastavnog osoblja.

„Pokrenuta je disciplinska procedura, radnik je na bolovanju i tražimo saglasnost da se može ispitati. Budite sigurni da rektor i rukovodstvo univerziteta stoji iza toga da nema mjesta za to“, rekao je Mataruga.

Zadovoljan je dosadašnjim radom od kada je na čelu Univerziteta, ali u isto vrijeme smatra da može više i brže, te je dodao da podržava zahtjev da se zaposli 100 novih asistenata, ukoliko se nađu sredstva za to.

Danas mu je stigla i informacija iz ambasade Kine odnosno saglasnost za formiranje kofučijevog instituta na UNIBL.


Frontal

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog