Intervju

Milovan Bjelica: Tražimo poslovne partnere širom svijeta

Opština Sokolac radi na unapređenju poljoprivrede, u ovoj opštini se gradi i hotel sa četiri zvjezdice, radi se i na infrastrukturalnim projektima. O svemu ovome načelnik Opštine Sokolac Milovan Bjelica je govorio za Sokolačke novine.

Prilikom nedavne posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Gradu Istočno Sarajevo razgovaralo se o pomoći Vlade Srbije Republici Srpskoj. Tom prilikom predsjednik Vučić obećao je finansijsku podršku Opštini Sokolac. O kom iznosu je riječ i kako će sredstva biti utrošena?

Bjelica: Mi zasada ne znamo koji je to iznos koji ćemo dobiti kao pomoć od Srbije, ali koliko god da to bude za nas je značajno i veoma bitno i izražavamo veliku zahvalnost Srbiji koja pomaže Republiku Srpsku. Jedan od prioriteta investiranja iz sredstava pomoći od strane Vlade Srbije je i izgradnja infrastrukture u novoformiranim naseljima nastalim poslije rata. Pošto sam upoznao predsjednika Aleksandra Vučića i članove delegacije Vlade Srbije sa stanjem u opštini Sokolac, Predsjednik je dao obećanje da će prvom prilikom posjetiti našu Opštinu i podržati projekte na kojima radimo.

Nastavljeni su razgovori i napravljen korak bliže realizaciji projekta revitalizacija centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području na Majdanima. Koliko je posla urađeno i šta slijedi?

Bjelica: Nakon četiri godine uloženog truda, uspješno je izrađena strategija koja se odnosi na pomenuti projekat, a koja obuhvata programe za komercijalnu proizvodnju sjemena krompira i komercijalnu proizvodnju žitarica i krmnog bilja, definisanje mogućnosti za istraživačke i obrazovne aktivnosti, potpunu sanaciju postojećih objekata (a tu se ubrajaju građevinski i instalaterski radovi te spoljno uređenje i nabavka opreme), potom izgradnja kongresnog centra sa amfiteatrom i restoranom za 200 osoba, kao i manje sale, zatim kabineta i prostora za 80 ležajeva za smještaj učenika, studenata i profesora. Revitalizacija se provodi uz nadzor Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UN–FAO), koja je ovu Strategiju nazvala „Top projekat za 2017. godinu“. Projekat se sprovodi u dvije faze. Ukupna vrijednost prve faze je oko 5 miliona KM, a druge 3 miliona KM. FAO je već obezbijedio sredstva za prvu fazu projekta. Nastavljaju se dalje aktivnosti oko obezbjeđenja sredstava za drugu fazu. Ključ uspjeha ovog projekta je potputna saradnja lokalne zajednice, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Vlade RS, Savjeta ministara BiH i UN FAO-a.

U Sokocu je počela izgradnja hotela sa četiri zvjezdice; istovremeno je počelo rušenje devastiranog hotela „Romanija“.

Bjelica:
Mi rado prihvatamo sve investitore koji žele da ulažu na području naše Opštine i koji stvaraju priliku za nova radna mjesta. Sokocu nedostaju smještajni kapaciteti i nadam se da će novi hotel zadovoljiti potrebe grada kao što je to bilo u slučaju Hotela „Romanija“ koji nakon tri prodaje (tri vlasnika) nije stavljen u funkciju. Po tužbi radnika Hotela, Osnovni sud u Sokocu izvršio je prodaju firmi ,,N trejd“ iz Istočnog Novog Sarajeva, u septembru 2014. godine. Ova firma nije uspjela da oživi rad hotela, iako je 2014. godine ta ista firma objavila javni konkurs za prijem novih radnika, što nas je sve obradovalo jer smo bili uvjereni da je novi vlasnik odlučio da renovira objekat. Međutim, nakon tri godine stagniranja, vlasnik firme je odlučio da sruši objekat i sklopi ugovor o izgradnji tržnog centra sa kompanijom ,,Tropik” iz Banjaluke. Nama je mnogo potrebniji bio hotel, pogotovo ako se osvrnemo na njegovu tradiciju, ali to je odluka privatnog vlasnika na koju ne može niko uticati.

Šta je urađeno po pitanju izgradnje infrastrukture i kakvi su planovi u narednom periodu?

Bjelica: Opština Sokolac je u prethodnom periodu ispunila zahtjevne kriterijume koje predviđa međunarodni program sertifikovanja opština sa povoljnim poslovnim okruženjem. Sertifikacijom se Opština dovodi u ravnopravniji položaj jer unapređuje poslovni ambijent i postaje prepoznatljiva u regionu. Uspostavili smo saradnju sa institucijama svih nivoa vlasti, što je ključ privlačenja investicija. Izradili smo baze podataka o slobodnim poslovnim objektima i građevinskom zemljištu, anketirali privrednike i prikupili informacije o potrebama privrede. Bezbjedonosni aspekti su zadovoljavajući jer smo izvršili izgradnju javne rasvjete tamo gdje je nije bilo, na sve obrazovne ustanove postavili video nadzor, postavili vertikalnu i horizontalnu signalizaciju. Kompanija „M:tel“ će ovih dana svojom donacijom pokriti cijeli grad i prilaze gradu video nadzorom. Završena je prva i druga komponenta projekta Snabdijevanje vodom i kanalizacija u opštini Sokolac, ukupne vrijednosti oko 5 miliona KM. Riješili smo problem gradskog grijanja, uradili Studiju opravdanosti Sistema daljinskog grijanja na biomasu sa kogeneracijom. Redovno čistimo javne površine, prikupljamo, odvozimo i deponujemo javni otpad. Usvojili smo Studiju Upravljanje komunalnim otpadom na području opštine Sokolac. Posebnu pažnju posvećujemo projektima proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i energetske efikasnosti. Uređujemo zelene površine, parkove i održavamo ulice. Rješavamo vodosnabdijevanje od Sokoca do Ozerkovića. Prišli smo sistemskom rješavanju vodosnabdijevanja, kanalizacije, prečišćavanju otpadnih voda, zaštiti izvorišta i životne sredine. Uređena su i osvjetljena gradska groblja. Redovno se vrši popravka i izgradnja nove putne mreže u mjesnim zajednicama. Činimo sve da osposobimo poslovne zone Romanija i Podromanija, kao i to da krene izgradnja trase brzog puta Beograd–Sokolac–Romanija–Sarajevo.

Nakon petogodišnjeg iskustva nosioca izvršne vlasti u Opštini Sokolac na šta ste u svom radu posebno ponosni?

Bjelica: Predstavili smo poslovni prostor opštine Sokolac u kojem se mogu pronaći podaci o domaćim privrednim subjektima iz oblasti drvoprerade (radnici na eksploataciji), poljoprivrede, građevinarstva, tekstila, trgovine, turizma, obrazovanja, zdravstva, nevladinog sektora, odnosno sve usluge koje možemo ponuditi. Povećan je rast industrijske proizvodnje (drvoprerada, proizvodnja peleta, poljoprivrednih i tekstilnih proizvoda), usluga niskogradnje, robne razmjene i broja zaposlenih. Posebno ističem posjete crkvenih velikodostojnika, ambasadora, ministara, direktora javnih preduzeća i uprava, delegacija bratskih opština iz Srbije i Crne Gore, međunarodnih organizacija, univerzitetskih profesora, kao i dobru saradnju sa opštinama iz Federacije BiH. Značajno mjesto u svemu ovome zauzima saradnja sa civilnim društvom, nevladinim organizacijama (Boračka, Omladinska) i udruženjima (udruženja penzionera, povratničkih i raseljenih osoba, zatim „Majka i dijete“, „Podrška“), sportskim, obrazovnim, kulturnim i medijskim kućama.

Posebno sam ponosan na to što smo najveći dio imovine uknjižili na Opštinu, riješili statuse Centra za unapređenje poljoprivrede, UNIS-a, Farme krave u Podromaniji, KTK Knežina, Nove i stare toplane, Vrela Bioštice, BOŽUR-a, Gradske tržnice, Stare pekare, benzinskih pumpi u Podromaniji i na ulazu u Sokolac, zadružnog doma u Bjelosavljevićima… Povećana je proizvodnja mlijeka, mesa, poljoprivrednih proizvoda. Izvršili smo nabavku nekoliko desetina hiljada sadnica voća, preko stotinu plastenika, podijelili na desetine laktofriza, muzilica, motokultivatora i steonih junica. Očekujemo početak proizvodnje u „Novoj Romaniji“. Na inicijativu Bratislava Perića podržali smo osnivanje Aero kluba „Soko“ Sokolac. Posebnu pažnju posvetili smo istorijskom i kulturološkom nasleđu na području naše opštine (istraživanju nekropola sa stećcima u Bjelosavljevićima i Luburić polju, istraživanju pećina Pod Lipom i Girske). U 2016. godini nekropola u Luburić polju uvrštena je na listu Svjetske kulturne baštine UNESKO-a. Do kraja ove godine iz štampe će izaći Monografija opštine Sokolac (na preko 550 strana) na kojoj radimo 4 godine. Sokolac će biti domaćin 56. Međuopštinskih omladinskih sportskih igara „MOSI 2019“, i time još jednom pokazati da smo mi grad gostoljubivih domaćina, sportista i omladine. Upućujem zahvalnost saradnicima, odbornicima Skupštine opštine Sokolac u periodu od 2012. godine do danas, kao i odbornicima Skupštine grada Istočno Sarajevo.

 

Izvor: Akta 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog