Svijet

Njemački psiholog Henzel: SAD, NATO i Herta Miler duguju izvinjene Srbiji

Njemački psiholog Rudolf Henzel ocijenio je da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine označilo prekretnicu u NATO strategiji, jer je Alijansa tada napustila svoju odbrambenu ideju na osnovu koje je formirana i od tada vodi „agresivnu, ofanzivnu, ratnu politiku, neogrnutu čak ni plaštom dobre namjere“.

On je kazao da su tom prilikom SAD i NATO koristili visokotoksične i radioaktivne uranijumske projektile, kao i da se posljedice toga i danas osjećaju.

„Radioaktivna zračenja kojima su bili izloženi ljudi, druga živa bića i okruženje ne mogu se izbrisati, ali je nešto moguće popraviti, ako za to postoji volja — SAD i NATO mogu da se izvine srpskom narodu za zločine. Moraju se otkriti mete i tipovi upotrebljenog oružja, imperativ je očistiti tlo i podzemne vode, a sve žrtve treba finansijski obeštetiti. Srpski narod mora da zna punu istinu o posljedicama rata po zdravlje ljudi“, rekao je Henzel za „Večernje novosti“.

Prema njegovim riječima, zemlja je potpuno zatrovana, a zbog oštećenja genetskog materijala postoji opasnost da se iz generacije u generaciju rađaju djeca sa deformitetima.

„Svjesno i voljno počinjen je genocid. Uništavanje kao posljedicu ima infektivne bolesti, teška funkcionalna oboljenja bubrega i jetre, agresivne leukemije i druge maligne bolesti, spontane i prijevremene pobačaje, kao što se dešavalo i poslije černobiljske katastrofe 1986. godine“, ističe Henzel i dodaje da su političari uz pomoć medija, a pod pritiskom počinilaca zločina, skrivali istinu od građana.

Govoreći o zapadnim zemljama on je kazao da u njima vlada „nasilna kultura vođenja ratova“ i da američka vojska i SAD i NATO već decenijama vode ratove u cijelom svijetu, a kraj se ne nazire.

On je kazao da se poslije nastupa nobelovke Herte Miler na beogradskom Sajmu knjiga njoj obratio otvorenim pismom i naveo da je „užasnut i zgađen“, a kao njen sunarodnik i posramljen, i pozvao ju je da se izvini srpskom narodu.

„Moguće je da iz nje progovaraju SAD i NATO, čije zločine nastoji da opere tako što krivicu za patnje Srba stavlja njima samima na dušu. Možda baš jedna dobitnica Nobelove nagrade treba da pomogne da se pojača pritisak na Srbiju da uđe u NATO“, zaključio je Henzel.

 

Izvor: sputnik

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog