Kultura

MSURS: „Zamrznuti u istoriji: Kenedijevi stižu u Dalas”

15. novembra u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske održaće se predavanja prof.dr Dejvida Lubina, nagrađivanog autora i profesora sa američkog univerziteta.


Predavanje „Zamrznuti u istoriji: Kenedijevi stižu u Dalas” održaće se u okviru pratećeg programa izložbe „Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i “ Nova granica” kulture”.

Predavanje prof. dr Lubina temelji se na njegovoj nagrađivanoj knjizi „Ubistvo Kenedija: Dž.F.K i kultura slika (Shooting Kennedy: JFK and the Culture of Images). 

Knjiga crpi spektakularno šarolik intelektualni i vizuelni teren: neo-klasično slikarstvo, viktorijansku poeziju, modernu umjetnsot, holivudski film, sitkome i pokazuje kako se javnost identifikovala lično sa Kenedijevima i čineći to razumjela njihovo mjesto u svijetu.

Ova mješavina istorije umjetnosti, kulturne istorije i popularne kulture nudi evokativan pogled na SAD u XX vijeku. Merilin Monro, Slivija Plat, Dona Rid, Plejboj magazin, Džek Rubi, Rosenbergovi i mnoge druge ličnosti, manje poznati događaji i priče iza kulisa oživljavaju u knjizi prof. Lubina dok on otključava značenje ovih slika o Kenedijevima. 

Nijedan događaj u dvadesetom vijeku nije proizveo toliko svjetski poznatih slika kao vikend krajem novembra 1963. godine kada je ubijen predsjednik Džon F. Kennedi. Novi predsjednik je položio zakletvu, osumnjičeni ubica je ubijen na televiziji uživo , a predsjednička udovica inspirisala je gledaoce širom sveta sa svojim dostojanstvenim ponašanjem  na državnoj sahrani. 

Ovo predavanje detaljno će analizirati takve slike, fotografije u boji predsjednika i gospođe Kennedi koja je stigla u Dalas, 45 minuta pre nego što je ubijen u svojoj koloni. Mnogi aspekti američke kulture u ranim šezdesetim godinama mogu se naći u ovim živopisnim slikama u boji, koje su se  pojavile nedelju dana nakon ubistva u memorijalnom izdanju časopisa Life.

Predavanja prof. dr Lubina biće održana u Banjaluci, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske 15 novembra u 19:00 časova i 17. novembra u 19. 00 časova u  Istorijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, uz podršku Američke ambasade u BiH. Predavanje će se održati na engleskom jeziku. 

 

Frontal
D.S.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog