Svijet

Putinov elitni tim

Iako Vladimir Putin još nije zvanično objavio kandidaturu, uveliko se očekuje da će na predstojećim predsjedničkim izborima aktuelni ruski predsjednik lako obezbjediti još jedan šestogodišnji mandat.

Ankete pokazuju da je uz Putina većina građana Rusije, a nedavno je osnovan i društveni pokret — „Putinov tim“ — u znak podrške šefu države.

„Putinov tim“ čine ruski i sovjetski sportisti i druge poznate ličnosti, a pokretu se iz dana u dan priključuje sve veći broj uspješnih ljudi, zbog čega su ga prozvali i „Putinov elitni tim“.

Ideja o stvaranju pokreta nije potekla iz predsjedničke administracije, iako je Kremlj pozdravio tu inicijativu. Iza cijelog projekta stoji proslavljeni ruski hokejaš i kapiten „Vašington kapitalsa“ Aleksandar Ovečkin, koji u Americi živi više od 12 godina. On je naglasio da danas u svijetu ima mnogo Putinovih pristalica i pozivao ih je da se ujedine kako bi svima pokazali „snažnu i ujedinjenu Rusiju“.

Ovečkin je rekao da se u posljednje vrijeme često čuje u zapadnim medijima izraz „Putin's team“ (Putinov tim) i da mu se to sviđa.

„Biti dio takvog tima za mene je ponos, to je osećaj kao kada obučeš majicu reprezentacije Rusije, znajući da za tebe navija čitava država“, rekao je Ovečkin, nakon što je početkom novembra objavio vijest o stvaranju pokreta.

Kremlj je pozdravio inicijativu slavnog hokejaša da u inostranstvu osnuje društveni pokret za podršku predsjedniku Putinu, a reagovao je i američki Stejt department, koji je tim povodom saopštio da „Sjedinjene Države poštuju pravo na slobodu riječi i misli“.

„Svakako da u potpunosti pozdravljamo Sašinu želju da izrazi podršku našem predsjedniku, tim prije što dolazi iz inostranstva“, rekao je Putinov portparol Dmitrij Peskov, dodajući da Ovečkin „veoma cijeni našeg predsjednika“.

„Putinovom timu“ se svakodnevno priključuje ogroman broj sportista i političara. Pokretu ne pristupaju samo pojedinci, već i čitavi timovi, uključujući i reprezentaciju Rusije u umjetničkoj gimnastici.

„Kao prvo, mene sa porodicom Ovečkin vezuju bliske veze. Aleksandrova majka, dvostruka olimpijska šampionka Tatjana Ovečkina, igrala je u Dinamu iz Moskve, u klubu u kome sam i ja trenirao. Pored toga, Aleksandra odavno poznajem. Ali to nije ni toliko važno, koliko je važna činjenica da Rusija prvi put ima predsjednika koji ne samo da voli sport nego je i sam majstor džuda, i zato sam riješio da uđem u njegov tim. U okviru ’Putinovog tima‘ planiram, na primjer, da organizujem humanitarne utakmice, čiji će prihodi biti namijenjeni za razvoj dečijeg sporta. Politička pozadina me uopšte ne zanima, a osim toga nije mi jasno ni ko bi mogao da pobjedi Putina na izborima, ako se on kandiduje. Takvih političara jednostavno nema“, rekao je Jevgenij Gomeljski, istaknuti sovjetski i ruski košarkaški trener, olimpijski šampion iz 1992. i član „Putinovog tima“.

Najnovije ankete pokazuju da 68 odsto Rusa podržava ideju stvaranja „Putinovog tima“, 22 odsto građana je ravnodušno, dok samo 6 odsto njih ima negativan stav.

„Pokret ’Putinov tim‘ je jedan od aktera vjerovatne izborne kampanje Vladimira Putina. Očigledno je akcenat stavljen na depolitizaciju pokreta podrške. Građani su umorni od politike, od ’političke borbe‘, od parola i slogana, desnih i lijevih. S tim u vezi, nepolitički pokret može da ojača mobilizaciju pristalica aktuelnog šefa države“, rekao je šef istraživačkih projekata VCIOM-a Mihail Mamonov, komentarišući rezultate ankete.

Stvaranje pokreta je prvi korak, a najinteresantnije, prema riječima Mamonova, tek slijedi. Mnogo će, kako je rekao, zavisiti od sastava tima i principa organizacije, ali „prvi koraci se mogu nazvati uspješnim, kao, uostalom, i sam naziv pokreta“.

„Po mom mišljenju, ovde je riječ o pripremi za izbore, a projekat ’Putinov tim‘ je usmjeren na saradnju sa biračima u okviru izborne kampanje, koja još zvanično nije objavljena, ali je već u toku. Među građanima postoji potreba za nečim novim, a vlast i društvo lojalno vlastima pokušavaju da taj zahtjev ispune. Sjetimo se da je na izborima 2012. godine formirana Institucija povjerenika, koju su činili obični radnici, intelektualci, umjetnici, sportisti, predstavnici naučnih krugova… Ako se ranije grupa za podršku vlasti okupljala kroz formalne kanale, sada se to čini preko neformalnih. Zadatak je da se privuku nova lica, a ona će prilagođavati ključne ideje ruskih vlasti društvu“, smatra Pavel Salin, direktor Centra za politička istraživanja Finansijskog univerziteta. 

Većina eksperata je saglasna u ocjeni da svjetski poznati ljudi, poput Ovečkina, mogu da se izbore i sa rusofobičnom histerijom na Zapadu, i da je to jedan od zadataka „Putinovog tima“.

„Ako govorimo o međunarodnom aspektu, ovde se radi o pokušaju da se nađu novi kanali komunikacije sa zapadnim društvom, zaobilazeći elite. Te elite sada blokiraju pokušaje Rusije da komunicira sa društvom zapadnih zemalja, i zato se traže kanali, koji su se ranije nazivali ’narodnom diplomatijom‘. S tim ciljem je nedavno održan i Međunarodni festival omladine i studenata u Sočiju, a sa tim ciljem se stvara i ’Putinov tim‘. To je nova ’narodna diplomatija‘“, zaključio je Salin.

Predstavnici nesistemske opozicije su optužili Ovečkina i druge sportiste da „igraju zajedno sa vlastima“, a glavni ruski opozicionar Aleksej Navaljni je rekao da je „Putinov tim“ postao simbol „kolonijalne vlasti“.

Navaljni je kritikovao Ovečkina i druge ruske sportiste što žive u inostranstvu, a Rusiji „nameću Putina“.

Opozicionar je čak napravio i istragu i obnarodovao imovinsko stanje sportista iz „Putinovog tima“, objavio je fotografije njihovih stanova i vila, kao i njihovu vrijednost. Zbog toga je naišao na oštre kritike korisnika društvenih mreža, koji su ga podsjetili da je riječ o profesionalnim sportistima i reprezentativcima, koji su puno učinili za zemlju, a da su „novac zaradili svojim radom, a ne kršeći zakone“. Koga će oni podržavati u političkom i društvenom životu to je isključivo njihov izbor, smatra većina Rusa.

 

Izvor: sputnik
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog