Zanimljivosti

Zašto se kaže: „Okej!“

U običnoj, pa i službenoj komunikaciji, kad se želi da iskaže saglasnost s nekim predlogom, nekom tvrdnjom, ocenom i sl., kod nas se obično kaže: ,,Okej!“ (ili se napiše O.K. ili OK). To bi trebalo da znači: ,,U redu“, ,,U redu je“, ,,Tako je“, ,,Sve je ispravno“.

Isto značenje skraćenica O.K. ima i u engleskom jeziku, iz koga smo je i preuzeli, kao što su je, pod snažnim uticajem engleskog, preuzeli i mnogi drugi evropski jezici.

Porijeklo ove, mogli bismo reći – internacionalne skraćenice, koja ,,pokriva“ izraz ,,u redu“, više je nego zanimljivo. U lingvističkim raspravama i etimološkim rečenicima dato je više raznih objašnjenja kako je ona nastala. Ima čak desetak teorija o porijeklu skraćenice O.K.

Sve one slažu se samo u jednom: nastala je u Americi, u Sjedinjenim Američkim Državama (u zemlji ,,Ujka Sama“). Ovdje ćemo navesti samo nekoliko.

Jedno objašnjenje upućuje na stari indijanski izraz okeh, sa značenjem: ,,tako je „, ,,to je tako“. To je onda preneseno u američki engleski izgovor kao ,,oukej“ pa je prema tome načinjena skraćenica O.K., sa istim značenjem kao u indijanskom.

Drugo objašnjenje vezuje se uz ime jednog ranijeg željezničkog službenika, Obedija Kelija, koji je, navodno, uredan prijem poštanskih pošiljki, tačnije: paketa, potvrđivao inicijalima svoga imena i prezimena O.K. Kasnije je to dobilo i opšte značenje: ,,u redu je“.

Treće objašnjenje vezano je za predsjedničke izbore u SAD 1840. godine kada su Van Bernovi pobornici uzeli skraćenicu O.K. kao neku vrstu slogana kojima su razbijali mitinge protivničkih liberala. Kasnije je, navodno, izraz O.K. prihvaćen u opštem značenju kao sinonim ua oznaku ,,olrajt“ – ,,u redu“.

Četvrto objašnjenje polazi od pretpostavke da je skraćenica O.K. proizvod pravopisne greške, osnosno lošeg spelinga. Navodno su neki uglednici bili nedovoljno pismeni pa su izraz ,,all correct“ pisali onako kako se izgovara (,,ol korekt“), dakle fonetski, kao kod nas, ili što bi se reklo – po Vuku. Ali je značenje ostalo isto: ,,u redu“.

Teško je reći koja je od svih iznesenih teorija o nastanku ove skraćenice – tačna. Što se mene tiče, sve one su O.K.

 



Izvor: Sedmica.me/ Milan Šipka
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog