Vijesti

Cvijanović: Cilj poboljšanje materijalnog statusa penzionera

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, zajedno sa ministrima, učestvovala je danas u konsultacijama sa predstavnicima Udruženja penzionera Republike Srpske, u vezi sa izradom Budžeta Republike Srpske za 2018. godinu i Programom ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2018-2020. godine.

Na sastanku je razgovarano o jačanju materijalnog položaja i statusa penzionerske populacije u Republici Srpskoj.

Ovom prilikom je istaknuto da je Vlada Srpske u prethodnom periodu preduzela čitav niz aktivnosti na unapređenju materijalnog statusa penzionera, te da je redovnost isplate penzija u kratkom roku obezbijeđena prelaskom na trezorski sistem isplate. 

Predsjednica Cvijanović je precizirala da je uz dosadašnja povećanja, te uz dodatno planirano povećanje u drugom kvaratalu 2018. godine, u nepunih četiri godine obezbijeđeno ukupno povećanje penzija od 17 odsto.

U cilju poboljšanja materijalnog statusa penzionera, Ministarstvo finansija sugerisaće lokalnim zajednicama da pri izradi svojih budžeta za 2018. godinu uobzire potrebe penzionerske populacije.

Iz Udruženja penzionera su naveli da su u dosadašnjem periodu imali podršku i razumijevanje Vlade Srpske, ali su naglasili da imaju i dodatna očekivanja i zahtjeve u pogledu unapređenja statusa penzionerske populacije.

Posebno su ukazali na potrebu jačanja finansijske discipline na suzbijanju sive ekonomije, čime bi se stekli realni uslovi za povećanje njihovih primanja.

Na sastanku je istaknuto da u narednom periodu predstoje dalje aktivnosti s ciljem poboljšanja položaja penzionera koje će biti realizovane u partnerstvu institucija Republike Srpske i uz podršku penzionerske zajednice. 

Zajednički je ocijenjeno da su sastanci i konsultacije ovakve prirode izuzetno korisni i u interesu obje strane, te da trebaju postati praksa.

Na sastanku su učestvovali ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović i direktor Fonda PIO Mladen Milić.

 

Frontal
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog