Region

Trg Republika Srbija otvoren u Buenos Ajresu

Nakon otvaranja Parka Republika Argentina u Beogradu, u Buenos Ajresu je svečano otvoren Trg Republika Srbija.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se otvaranjem trga još jednom potvrdilo posebno prijateljstvo koje vezuje dvije zemlje i dva naroda.

"Osvedočeno prijateljstvo, razumijevanje i zajedničko opredeljenje naše dvije zemlje za očuvanje temeljnih principa međunarodnih odnosa, predstavljaju čvrstu bazu za dalje intenziviranje političkog dijaloga na svim nivoima, kao i za razvoj ekonomske i trgovinske saradnje i saradnje na kulturnom, naučnom i svakom drugom nivou", poručio je Dačić.

Otvaranje Trga Republika Srbija, dodao je, doživljava kao novu inspiraciju i dodatni podsticaj za dalji svestrani razvoj odnosa Argentine i Srbije u budućnosti kao i doprinos daljem produbljivanju veza naroda dvije zemlje u čemu, naglasio je, značajan doprinos ima srpska dijaspora u Argentini.

Posebno je zahvalio Skupštini grada Buenos Ajresa na odluci da "prestižni dio argentinske prestonice" nazove imenom Republike Srbije i na pruženoj pomoći na realizaciji cjelokupne inicijative.

Na Trgu Republika Srbija u Buenos Ajresu nalazi se i mural sa motivima Srbije i Beograda, koji su oslikali srpski umjetnici, a Dačić je rekao da je cilj da se tim muralom građanima Buenos Ajresa i svim posjetiocima bar djelimično dočara Srbija, njene prirodne ljepote, kultura i istorija.

Zajedno sa ministrom Dačićem, trg je otvorila Delegacija Grada Beograda, a predsjednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je, nakon otvaranja, rekao da je ovaj dan kruna saradnje i dobrih odnosa Srbije i Argentine, odnosno grada Beograda i grada Buenos Ajresa.

Dodao je da je Argentina veliki prijatelj Srbije i zemlja koja je decenijama unazad, kad god je bilo najteže, uvijek bila uz Srbiju.

Trg su otvorili i načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić i pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, kao i zvaničnici grada Buenos Ajresa.

Svečanom otvaranju Trga Republika Srbija prisustvovali su i ambasadorka Srbije u Argentini Jela Baćević, potpredsjednica Skupštine Buenos Ajresa Karmen Poljedo, ministar za urbanizam u Vladi Buenos Ajresa Eduard Makiaveli, episkop Južnoameričke pravoslavne crkve Kirilo, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora i dijaspore.

Na mjestu gdje se nalazi trg postavljene su dvije table s natpisom Trg Republika Srbija.

 

Izvor: RTS 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog