Vijesti

Izetbegović: Skinuti hipoteku zločina sa naroda

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da je od presudnog značaja za budućnost odnosa u BiH da bude skinuta hipoteka zločina sa naroda i locirana na pojedince, ali i ističe da nijedan narod generala Ratka Mladića ne bi smio smatrati herojem.

Komentarišući jučerašnju presudu Haškog tribunala komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću kojom je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, Izetbegović je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je „ovo stvar koja će proći za par dana“ i da to „treba ostaviti Mladiću, a skinuti sa vrata srpskom narodu“.

„Uvjeren sam da je formulacija o bosanskim Srbima trebalo da bude preciznija i da se odnosi na rukovodstvo bosanskih Srba i režim /Slobodana/ Miloševića. Uvjeren sam da se tiha pretežna većina Srba u BiH ne poistovjećuje sa Mladićem i zločinima, da ih ne opravdava i da nije spremna da stavi istorijsku hipoteku na leđa cijelom svom narodu, jer se takav teret u budućnosti neće moći nositi“, istakao je Izetbegović.

On je rekao da nijedan narod Mladića ne bi smio smatrati herojem i izrazio nadu da će presuda Mladiću donijeti „takvu vrstu otreženjenja i prestanak takve prakse u BiH“.

„Radi budućnosti, radi uvažavanja boli i patnje komšija sa kojima valja dalje živjeti, radi odnosa prema samom sebi, nijedan narod, pa ni srpski, Mladića ne bi smio zvati herojem, praviti o njemu pjesme, ne bi smio slaviti zločine, odlikovati ratne zločince, dočekivati ih na aerodromima, dizati im spomenike i po njima nazivati škole i ulice“, naveo je Izetbegović i Mladića nazvao „zločincem i kukavicom“.

On smatra da je prihvatanje istine jedini put i način da budućnost u BiH bude bolja od prošlosti.

Odgovarajući na pitanje da li će presuda generalu Mladiću uticati na dalji rad Predsjedništva BiH, on je rekao da su sa postojećim emocijama članovi Predsjedništva BiH imali dovoljno snage i mudrosti da stabilizuju prilike u BiH.

„Ovo Predsjedništvo je često bilo stabilizator tih odnosa da bismo kako-tako prevazilazili ovu kontroverznu situaciju i ovu zemlju vodili naprijed“, istakao je Izetbegović.

 

Izvor: Srna 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog