Frontal Blog Challenge

Island ili da li muškarac može biti predsjednik

Volim putovanja posebno tamo gdje prije nisam bila. Kao i mnogi drugi i ja imam spisak mjesta koje želim obići, neke s nestrpljenjem čekam da posjetim, dok mi se za druge ne žuri. Island čak nije bio na toj listi ali me je posao odveo tamo i sretna sam zbog toga.


Nisam imala vremena da se pripremim za ovo putovanje, što inače činim. Na internetu bih obično pogledala koje znamenitosti moram vidjeti, a koje ako stignem, raspitala se kod prijatelja koji su već bili tamo šta trebam da znam, pronašla dobre restorane i ostalo što je bitno. Prije odlaska na Island samo sam uspjela vidjeti da temperatura neće biti tako niska kao što sam očekivala. Za nekoga ko dolazi iz Sarajeva 0 stepeni je sasvim ok temperatura za novembar. 

Island ne bih baš nazvala lijepim, ali je iznimno interesantan. Moj prvi dojam je bio kao da obilazim kulise za film čija radnja se dešava na marsu ili film o svijetu nakon neke katastrofe. No, neki dijelovi Islanda vas svojom ljepotom ostave bez daha. Gejziri koji izbacuju vodu od 80-100 stepeni i nekoliko metara u zrak, vodopadi okovani ledom, plava laguna, ples polarne svjetlosti Aurore borelis na nebu...


O razvijenom građanskom buntu islanđana ne treba puno pričati. Nakon afere poznate kao Panama papiri u koju je bio upetljan i premijer Islanda više od 10% građana je izašlo na proteste i nisu odustali dok premijer nije podnio ostavku. Pored toga što Island ima najstariji parlament na svijetu (930. godina), ova država se može pohvaliti i prvom demokratski izabranom predsjednicom u svjetskoj istoriji. Funkciju predsjednice obavljala je 16 godina. Anegdota koju nam je ispričao vodič govori o dječaku koji je svoju mamu pitao da li i muškarci mogu biti predsjednici, pošto on za svog života zna samo za predsjednicu. 


Kod putovanja volim to što dobijem priliku da vidim drugačiju prirodu, čujem njihovu priču i upoznam njihove običaje bilo da se radi o tome da je samo 1% teritorija pokriven šumom, da na teritoriju veličine Francuske živi samo 300.000 stanovnika, to da na prozore ne stavljaju store, da im dan u novembru traje od 10 do 16 h, da su preteča parlamentarizma, do toga da mladi koriste aplikaciju za mobilni telefon kako bi provjerili da li im je neko rod prije nego se počnu zabavljati.

Posljednju godinu dana Island je postao interesantan turistima pa je posjeta za godinu dana porasla za preko 75%. Ograničeni smještajni kapaciteti nisu dovoljno da zadovolje porast potražnje tako da su primorani da grade nove objekte. Turizam je postao najrazvijenija grana privrede, koja je na drugo mjesto gurnula ribolov.


Dodajte Island na svoju listu za putovanje, nećete se pokajati, ali se toplo obucite.

 

Autor: Ivana Marić

 

#FrontalBlogChallenge

 

Povezane vijesti:

Lepe riječi

Živjela u vremenu kada je muzika prestala biti umjetnost

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog