Zanimljivosti

Ukleti jugoslovenski brod

Brod "Ljubov Orlova" godinama luta Atlantskim okeanom, a posljednji put je viđen 2013. godine 1.000 kilometara od irske obale.

Brod je izgrađen 1976. godine u brodogradilištu Kraljevica u današnjoj Hrvatskoj po narudžbini ruske kompanije "Far Eastern Shipping" iz Vladivostoka, koja je imala namjeru da ovaj ledolomac bude glavno prevozno sredstvo za ekskurzije po Antarktiku.

"Sve na tim brodovima bilo je iz domaće proizvodnje: čelik, brodski motori, namještaj, instalacije", rekao je Božidar Devčić, šef Tehničkog ureda.

Jugoslovenski brod godinama je uspješno odolijevao i okrutnim uslovima, pa je izdržao sve - od oluja do ledenih santi, a svoje zadatke uspješno je izvršavao sve do 2006. godine. Ipak, zbog dugova vlasnika broda je zadržan u luci St. Džon u Njufaundlendu 2010. godine. Samo dan nakon što je brod izvučen iz luke posebno izrađenim tegljačem puklo je sigurnosno uže.

Posada tegljača bezuspješno je pokušavala ponovo da uhvati napušteni brod, ali visoki talasi i teški udari vjetra su ih u tome spriječili. U prethodnih nekoliko godina viđen je kako besciljno luta Atlantikom, a britanski tabloidi prenose da je brod vrlo vjerovatno prepun pacova kanibala koji proždiru jedni druge da bi preživjeli.

 

Izvor: nezavisne
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog