Politika

Ko su ljudi koji će uticati na politiku Evrope u 2018. godini

Na listi 28 ličnosti koje će oblikovati Evropu, od zemalja bivše Jugoslavije predstavljena je jedino Slovenija, novinarkom Anuškom Delić.

Briselski portal Politiko objavio je listu od 28 ličnosti koje će uticati na oblikovanje Evrope 2018. godine, prenose mediji.

Na listi se nalazi 18 muškaraca i 10 žena iz 28 različitih zemalja - političara, biznismena, umjetnika, pisaca od kojih se može očekivati da budu u centru dešavanja u godini koja dolazi.

Na prvom mjestu se nalazi Kristijan Lindner, lider njemačkih liberala koji, kako se objašnjava, zauzima ključnu poziciju u politici Njemačke jer se nalazi na čelu konzervativnog "evro-opreznog" dijela društva.

"Izvlačeći prekidač" u koalicionim pregovorima u novembru, Lindner je gurnuo Njemačku u političku krizu i postavio sebe u središte dešavanja.

U godini u kojoj će francusko-njemački motor vjerovatno voditi diskusiju o smijeru Evrope, njegova uloga kočničara može se pokazati ključnom, navodi se u analizi.

Posle Lidnera na listi se kao drugi nalazi britanski ministar ekologije Majkl Gouv kao "mozak koji stoji iza Bregzita",  francuska ministarka rada i "gvozdena pesnica Emanuela Makrona" Muriel Peniko je na trećem mjestu, četvrto plasirani je holandski premijer Mark Rute, a peta je predsjednica donjeg doma parlamenta Italije Laura Boldrini.

Od predstavnika zemalja bivše Jugoslavije, među onima koji će uticati na Evropu nalazi se samo slovenačka novinarka Anuška Delić i to na veoma visokom šestom mjestu.

Njen ovako visok plasman ilustrovan je odrednicom "vodeći istraživač". U obrazloženju se, naime, navodi da Delićeva želi da "rasturi zidove Evropskog parlamenta", a razlozi "njene frustracije" su to što ova institucija odbija da objavi kako poslanici zaista troše 450 miliona evra godišnje, i to novca poreskih obveznika.

Kako navodi Politiko, kada je ona zatražila podatke o trošenju novca odbijen je taj zahtev kako se ne bi ugrozila privatnost članova ove institucije. Ona je, kako se navodi, organizovala mrežu novinara iz svih 28 zemalja članica EU koji su skupljali podatke o trošenju novca i ukazali na nedostatak transparentnosti. Ona je bila uključena i u istraživačke projekte u vezi sa "Panama pejpersima".

Njeno visoko 6. mjesto pokazuje da na ovoj listi snaga funkcije, očigledno, nije na prvom mjestu.

Kompletnu listu pogledajte OVDJE

 

Izvor: nedeljnik
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog