Region

Ljubljana tuži Zagreb Evropskom sudu?

Slovenački državni vrh ozbiljno razmišlja da tuži Hrvatsku Sudu EU u Luksemburgu, pošto Zagreb ne želi da primijeni arbitražnu odluku o međugraničnom sporu, koja je u najvećem dijelu zadovoljila zahtjeve Ljubljane.

Slovenija insistira da Hrvatska primijeni odluku, što Zagreb odbija i traži dogovor.

Slovenački premijer Miro Cerar smatra da njegov hrvatski kolega Andrej Plenković nije u stanju da sprovede arbitražnu odluku zbog pritiska jakog desnog krila u HDZ-u.

S druge strane, slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec mnogo je radikalniji.

On tvrdi da je trebalo da Slovenija sama uspostavi arbitražne granice na moru i tuži Hrvatsku.

Miro Cerar je pozvao predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Јunkera da pomogne u realizaciji arbitraže, pošto je Komisija saopštila da se arbitražna odluka mora poštovati.

Zvanični Zagreb predlaže da se spor prevlada prihvatanjem arbitražne odluke u formatu bilateralnog sporazuma, a upravo to je trenutno predmet sukoba unutar slovenačke Vlade, kojoj tokom idućih šest mjeseci predstoje parlamentarni izbori, zbog čega je pitanje granice još važnije.

Erjavec pominje mogućnost tužbe protiv Hrvatske pred Sudom EU u Luksemburgu.

Slovenija bi tako prozvala Hrvatsku za kršenje evropskog ugovora, tvrdeći da odbijanjem arbitražne odluke Zagreb krši i međunarodno i evropsko pravo, navode slovenački mediji.

 

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog