Vijesti

Danas 22 godine od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Na današnji dan prije 22 godina u Parizu je zvanično potpisan Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski sporazum, čime je okončan građanski rat u BiH.

Sporazum su, u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, potpisali nekadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman, te Alija Izetbegović iz BiH.

U svojstvu svjedoka dokument su u Јelisejskoj palati u Parizu potpisali predsjednici SAD Bil Klinton i Francuske Žak Širak, premijeri Rusije Viktor Černomirdin i Velike Britanije Džon Mejdžor, njemački kancelar Helmut Kol i predsjednik Vlade Španije Felipe Gonzales, koji je bio predstavnik EU.

Ovim dokumentom potvrđen je mirovni sporazum postignut 21. novembra u Dejtonu, koji je parafiran poslije tronedjeljnih pregovora čelnika BiH, Hrvatske i Savezne Republike Јugoslavije, uz posredovanje SAD.

Dejtonskim sporazumom Republika Srpska je postala jedan od dva entiteta u BiH koji obuhvata 49 odsto ukupne teritorije, a Federacija BiH 51 odsto.Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Da li su vlasti u BiH sposobne da zaustave odlazak ljudi iz BiH?

Rezultati ankete
Blog