Vijesti

Ko je bio za, a ko protiv akciza u BiH

Set zakona o akcizama u Predstavničkom do u BiH prošao je „kroz iglene uši“ - za usvajanje su glasala 22 poslanika, a njih 20 je bilo protiv.

Protivnici i pristalice akciza ostali su na ranijim pozicijama. Svi izuzev jednog. Poslanica HDZ 1990 Diana Zelanika odlučila je ovu višemjesečnu igru tako što je promijenila mišljenje i podržala zakone koji predviđaju povećanje putarina na sve vrste goriva u BiH i uvođenje akcize na lož ulje.


Diana Zelanika


Zelenika djeluje u okiviru Kluba poslanika HDZ BiH, ali je njena matična stranka HDZ 1990, na čijem je čelu Ilija Cvitanović, inače opozicija Draganu Čoviću. Međutim, u slučaju akcize to izgleda da nije bilo bitno.

Zelenika dolazi iz Mostara i po struci je internista - kardiolog. Tokom rasprava je rekla da je odlučila da podrži set zakona zato što predviđaju formiranje posebnog računa na kojem će se prikupljati sredstva od akciza, što znači da će njihovo trošenje biti javno.

Osim Zelenike, za akcize su glasali poslanici SDA, SBB BiH, HDZ BiH i SNSD. Protiv izmena zakona su bili Savez za promjene, Nezavisni blok, SDP, DF, ASDA, BPS i nezavisni poslanik Đorđo Krčmar.

 

Izvor: Blic/N1
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog