Frontal Blog Challenge

Smrdljivi (zimzo)grad je zadovoljan sobom, strukture ga dobro guraju

Postoje neke stvari koje čujete kao mali, urežu vam se u pamćenje, a da tad i sami ne znate šta, kako, zašto i sjetite ih se posve nenadano kao stariji.

Ima tako jedna scena u domaćem dokumentarcu o vladavini kneza Miloša, gdje osnivač dinastije Obrenović okupljenim srpskim viđenijim ljudima govori kako danas u Srbiji svaka palanka hoće da bude grad.

Ova misao me ponovo nalazi u zimzogradu nekih deset godina otkad sam je prvi put čuo, gledajući dokumentarac na času istorije u osnovnoj. Vidjela Banja Luka da drugi gradovi u regiji prave advente pa i ona digla nogu.

I tako sjedim (prvi i zadnji put) u zimzogradu ispijam neko kuhano vino i posmatram svijet oko sebe. Gomila gastarbajtera koji ovdje pokazuju da su tamo uspjeli, plakati koji najavljuju gostovanje modnih vlogerki iz Srbije u zimzogradu, kakofonija zvuka Baje Malog Knindže sa obližnjeg štanda za karte pomješan sa nekom vrstom tehna u zimzogradu, neka priprosta cura koja psuje preko novog ajfona sa izbačenom šanel torbicom- koja više svjedoči srozavanju ovog brenda nego usponu pomenute djevojke.

Inače za one koji imaju sreću pa nisu upoznati sa fenomenom zimzograda dovoljno je reći da je riječ o jeftinom pokušaju kopiranju Zagrebačkog adventa na trgu Krajine. Riječ je o najvećem arhitektonskom čudovištu u Banjoj Luci ( možda sa konkurencijom jedino u zgradi IRB-a stil gradnje ima para-nema para-ima para) koji onako zbijen i ljudima koji ga posjećuju samo se na prvu razlikuje seoskog zbora.

I kako to obično biva, kao po nekom nepisanom pravilu, kad uvozimo sa Zapada ili uvozimo neko đubre ili toliko jadno i bijedno kopiramo da od toga pravimo karikaturu. ( Zimzograd je ovo zadnje) Dakle unazad nekoliko godina trg Krajine bude nabacan drvenim kućicama i jebenim luna parkom koji kretanje kroz centar grada u najmanju ruku onemogućuju. 

Da se razumijemo nisam neku hejter koji pljuje po svemu šta se desi u ovom gradu, takvih ima ovdje i previše, ali kad već kopiramo daj da kopiramo kako treba. Znači u Zagrebu advent nije koncetrisan na samo jedno mjesto, trg Bana Jelačića nije zakrčen. Advent je razbacan po cijelom jezgru Zagreba. Zar ne bi bilo bolje i kod nas da se te brvnare sa trga premjeste recimo od Narodnog Pozorišta do parkića ( ili šta god je ostalo od njega poslije rekonstrukcije) kod Hrama, da se luna park iz centra premjesti na adekvatniju lokaciju  primjerice kod Kastela, a da se klizalište po principu adventskih rajeva pozicionira na trg ili na plato pored Muzeja savremene umjetnosti ( kao i što je i bio prije neku godinu) a ne da svaki put oru zelenu površinu u parku Petar Kočić kad postavljaju i sklanjaju klizalište.

U nadi da će zimzograd ubuduće adekvatnije biti organizovan pišem ovaj tekst, a dotad planiram kao i svakog decembra skretati oštro ulijevo od Krivog sata prema Jevrejskoj ulici kako bih izbjegao trg.

 

Autor: Aleksandar Krečar

 

#FrontalBlogChallenge

 

Povezane vijesti:

10 biznis savjeta za 2018.

Govor mržnje kao odraz plitkog uma

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog