Banja Luka

Banjaluka: Za tri dana turisti potrošili milion KM

Ovo je definitivno bio najveseliji doček Nove godine u Banjaluci, dobra praznična ponuda privukla je oko 3.000 posejtilaca koji nisu štedjeli na provodu.

Nastup regionalnih muzičara na otvorenom, te popularne Cece Ražnatović i Ace Lukasa u noćnom klubu, bili su odličan mamac za turiste koji su baš zbog te ponude tri dana boravili u gradu na Vrbasu.

Prve procjene iz banjalučke Policijske uprave pokazuju da se u novogodišnjoj noći na Trgu Krajine veselilo oko 20.000 posjetilaca, Slovenci su bili najbrojniji i po prvi put je zabilježen veliki broj grupnih turističkih posjeta iz te zemlje.

Rekordnu posjetu broje i u petom “Zimzogradu”, na desetine hiljada građana uživalo je u ovoj manifestaciji i ponudi 60 izlagača.

Svi smještajni kapaciteti u gradu, oko 3.000 kreveta u hotelima, hostelima i privatnim stanovima bili su popunjeni i tokom praznika tražila se soba više. Neki turisti morali su čak da otkažu rezervaciju za proslavu u restoranima i kafićima, jer nisu na vrijeme našli prenoćište.

– Čuli smo da je gužva u Banjaluci, ali nismo mislili da je baš toliko. Počeli smo tražiti smeštaj sredinom decembra, ali čak su i stanovi na dan bili popunjeni i morali smo odustati od dolaska - ispričao nam je jedan par iz Hrvatske.

U Turističkoj organizaciji uoči “najluđe noći” bili su zatrpani molbama turista koji su došli bez zakazanog smještaja.

- Ovo je definitivno bila rekordna godina, nije bilo mjesta, ni mogućnosti da se turisti smjeste i to je problem na koji smo upozoravali. Privukli smo goste, ali sada smo došli u situaciju da nemamo dovoljno kreveta - rekao je direktor TOBL Ostoja Barašin.

Procjene su, dodaje on, da je svaki posjetilac potrošio 200 evra tokom praznika, te da je promet proteklih dana u Banjaluci iznosio najmanje 600.000 evra. Barašin smatra da smo poslali lijepu sliku iz Banjaluke, a prezadovoljni su i domaći ugostitelji.

Ovo im je bila idealna prilika da zarade, pa iako gosti iz Slovenije ne ostavljaju bakšiš, mnogo važnije je što ne štede kada naručuju.

- Nijedan restoran ili kafić nije bio prazan i što je još važnije nije bilo problema u lokalima. Ovo je stvarno bila uspješna Nova godina za sve, a tome je mnogo doprinio kvalitetan koncerti program. Pokazali smo se kao pravi domaćini, ugostitelji su u plusu i mislim da su zaradili dovoljno da prežive sada mjesec dana „mrtvog“ perioda - kaže predsjednik udruženja ugostitelja Željko Tatić.

Vlasnici kafića se još nadaju poslu desetak dana, oko Božića, Dana republike i Pravoslavne Nove godine, a onda slijedi zatišje do kraja februara.

Turisti su prezadovoljni hranom, ljubaznošću, niskim cijenama usluga i Banjaluku su napustili sa predivnim utiscima.

- Kod nas su većinom bili mlađi gosti koji su noćili tri dana, a dolazili su zbog koncerata na Trgu, zbog Cece i Ace Lukasa. Zadovoljni su dočekom i iz provoda su se uglavnom vraćali u šest ujutru - rekla je recepcionerka u jednom motelu Jovana Majstrorović.

Prvi „Ćevap fest“

Slavlje u Banjaluci nastavlja se još desetak dana. Prvi put će biti održana manifestacija „Ćevap fest“, 13. januara na „Krašovom“ parkingu, a učestvovaće desetak ćevabdžinica. Za Pravoslavnu Novu godinu iz Gradske uprave najavljuju još zanimljivog programa, zabavu za djecu od 11 časova, nastup folkloraša, stendap komičara, a veče će „začiniti“ muzika na otvorenom.

 

Izvor: blic
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog