BiH

70 miliona za dionicu Koridora "5c"

Odblokirano 221 miliona evra za izgradnju autoputeva: 70 miliona za dionicu Koridora 5c

Bosna i Hercegovina i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) danas su potpisale dva ugovora u ukupnoj vrijednosti od 80 miliona eura.

Riječ je o Ugovoru o saglasnosti na uvećanje zajma po Ugovoru o jamstvu u vrijednosti od 10 miliona eura, a koji se odnosi na finansiranje izgradnje dionice Prnjavor-Doboj na autocesti Banjaluka-Doboj. Cilj ovog projekta je izgradnja dionice autoceste dužine 36,6 kilometara, te izgradnja 22,6 kilometara lokalnih puteva. Drugi  potpisani ugovor je o jamstvu u vrijednosti od 70 miliona eura koji se odnosi  na Ugovor o zajmu za Koridor "pet-ce" u Republici Srpskoj - Drugi dio.

Ugovore su danas potpisali Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH i  Jan Braun, direktor Kancelarije EBRD-a.

Bevanda je u obraćanju novinarima nakon potpisivanja ugovora rekao  da izgradnjom ovog dijela Koridora "pet-ce" kroz Republiku Srpsku osigurati kontinuitet izgradnje mreže autocesta, a biće izgrađene i dvije petlje: Johovac i Rudanka.

"To će biti spoj autocesta Banjaluka-Doboj i Koridora 'pet-ce' i to od Gradiške prema Splitu, s jedne strane i od Šamca prema Mostaru i Pločama, s druge strane. Izgradnja autocesta angažira domaće građevinske firme i stvara uvijete za nova zapošljavanja i ekonomski rast", rekao je Bevanda.

On je naglasio da je nakon usvajanja izmjena zakona o  akcizama otvoren put za aktiviranje  ovih kreditnih  sredstava.

EBRD je odobrila zajam JP autoceste RS uz garancije BiH i pod garanciju RS. Sva sredstava su locirana na RS i autoputeve. Rok otplate je  15 godina, uz  tri godine grejs perioda. Kamata je šestomjesečni Euribor plus jedan posto marže.

Jan Braun, direktor Kancelarije EBRD-a izrazio je zadovoljstvo što je potpisan Ugovor o izgradnji prve dionice  Koridora "pet-ce" u Republici Srpskoj, te naglasio da će ovaj projekat biti fiinansiran i  sa 15 miliona eura granta od EU.

Istakao je da je Koridor "pet-ce" najveći infrastrukturni projekat koji se trenutno radi  u zemlji.

"Sa potpisivanjem ovog ugovora ukupan iznos investiranja EBRD-a u sektor transporta u ovoj zemlji je preko jedne milijarde eura. Ova investicija će pomoći u stvaranju radnih mjesta, poboljšanju radnih mjesta i povezivanju zemlje sa susjednim zemljama", rekao je Braun.

Naglasio je da je EBRD upoznata sa tim da su rasprave koje su se vodile o povećanju akciza bile duge i teške i da nije bilo lako donijeti tu odluku, ali ovo povećanje će zasigurno dovesti do jednog novog ciklusa investiranja u sektor transporta.

"Dakle, govorim o budućem, daljnjem ulaganju već za ovu godinu  koje je planirano u iznosu od 200 miliona eura. Ovo potpisivanje, takođe, pokazuje kako svi možemo brzo raditi na ostvarivanju konkretnih rezultata", rekao je Braun.

On je naglasio  da je  povećavanjem akciza u ovoj godini odblokiran 221 miliona eura za infrastrukturne projekte u BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje  šta je sa izgradnjom Koridora "pet-ce" i  problemima koji su evidnentni u raspisivanju tendera, Bevanda je rekao da je ovo prvi kreditni sporazum koji se potpisuje nakon usvajanja akciza.

"Budući da je već 584 miliona eura ugovorenih kredita od raznih kreditora, od kojih je EBRD najvećih, ali ima ih još i mislim da su sada stvoreni svi uvjeti da izgradnja tog ključnog koridora koji će nas povezati sa Budimpeštom i Pločama počne u  punom zamahu i da svakim danom svjedočimo i otvaranju novih gradilišta i izgradnji auto-cesta", rekao je Bevanda.

 

Izvor: nezavisne

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog