Intervju

Slobodan Janković: Pionir kraft pivarstva u Foči

Za mnoge ljubitelje piva kraft (zanatsko) pivo ili domaće pivo je definitivno bolji izbor od industrijskog. Toliko je jednostavno napraviti ga da je u svijetu sve više ljudi koji sami sebi spremaju ovo piće.

Kraft pivarstvo je termin koji doslovno označava zanatsko pivarstvo. Termin se vezuje za pokrete koje promovišu zanatsko pivo i javljaju se širom svijeta od sedamdesetih godina prošlog vijeka. Zanatsko pivarstvo označava pivarstvo koje se vezuje za nekomercijlalne, nezavisne pivare koje proizvode manje količine piva i gdje je stavljen akcenat na kvalitet i arome piva. Zanatsko pivo karakterišu kvalitetni prirodni sastojci, tradicionalna načela proizvodnje i odsustvo procesa filtracije i pasterizacije. Zanatsko pivarstvo ne teži kvantitetu već kvalitetu.

Pionir kraft pivarstva u Foči je Slobodan Janković koji je ljubav prema ispijanju piva pretvorio u interesantan hobi od koga može i da se zaradi.


S ciljem promocije i popularizacije kraft piva u Foči, sa Bobanom smo razgovarali o tome kako je počeo da se bavi ovim poslom, šta ga je pokrenulo da uloži u proizvodnju kraft piva i da li sebe u budućnosti vidi kao pokretača jedne nove industrije u Foči, obzirom da veliki broj turista koji dolaze na rafting u Foču, izražava želju da proba domaće pivo.

Šta je to što te je pokrenulo da pokreneš proces proizvodnje kraft piva u Foči?

Prvo sam počeo da kuvam pivo kao kućni pivar na veoma maloj i skromnoj opremi. Nakon nekog perioda vlasnici lokalnog restorana su poželjeli da imaju to pivo u svom restoranu. Probali smo i vidjeli da pivo ima “dobar prolaz” kod stranih gostiju, tražeći uvijek kriglu više. Poslije toga se krenulo u izradu većeg sistema za proizvodnju piva, koji i sada koristimo.

Na koje izazove si nailazio?

Prvo pitanje je bilo da li se upustiti u tu avanturu uopšte.

Izazovi nikada nisu ni prestali! Svako kuvanje nove ture piva je veliki izazov! Ali na samom početku ih je bilo najviše, mada ih ni sada ne manjka. Pivo je živo i zna biti nepredvidivo ukoliko se ne pazi.

Bilo je mnogo pitanja na koje je trebalo dati odgovor, lokacija, izvor energije, sirovine, ambalaža, recepti, uvoz, sistem… Elem, odluka je pala da se ručno pravi pivara i sav sistem je trebalo osmisliti tako da savršeno funkcioniše. Još uvijek ponešto unaprjeđujemo na tom sistemu.

Koje količine proizvodiš i da li u planu imaš da proširuješ proizvodnju?

Trenutno bi mogli u punom kapacitetu izbaciti 3000 litara mjesečno. Što je i limit lokalnog tržišta u toku ljetnje sezone. Pa ukoliko bi se pojavio zanimljiv investitor ili povoljan kredit od neke banke, podsticaj lokalne ili državne vlasti sigurno bi se krenulo u povećanje kapaciteta, broja zaposlenih, širenja tržišta…

Šta nedostaje jednom proizvođaču kraft piva da od toga može da zaradi dovoljno za egzistenciju, i je li to ikako moguće?

Prije svega ljubav i upornost! Nakon toga tržište. Tržište je to koje će odrediti da li je to egzistencija ili ima profita kao i novca za nove investicije… Zanatska piva su dosta skuplja od industrijskih lagera i u našem regionu je problem ljudima da odvoje koju marku više za kvalitetnije pivo, pa je samim tim odmah i mnogo manje ljudi koji bi konzumirali ovo pivo. Apsolutno je moguće napraviti zaradu ukoliko postoji tržište.

Koje vrste piva praviš?

Uglavnom pravimo ALE piva. To su piva gornje fermentacije tj. fermentacije od 18C-25Cu zavisnosti od stila. Piva koje trenutno pravimo ili uskoro treba da se zakuvaju su:

RAFT PALE ALE je svijetlo pivo blage i ugodne citrusne i cvijetne arome. Prijatne gorčine. Spada u Američke stilove piva.

RAPORT je tamno pivo, naglašene su note kafe, čokolade i karamele. Prijatne gorčine.Stil je porter, inače porijeklom iz Engleske, pivo lučkih radnika iz 17-18. Vijeka.

MEDENJAK Gruit. Gruiti su piva sa ljekovitim travama, čajevima koji se koriste umjesto hmelja za dobijanje arome. Skroz drugačije od svega što ste probali!

RAFT IPA svijetlo pivo jake arome, snažne gorčine i većeg sadržaja alkohola. Stil India Pale Ale,  dobio je ime jer se slao brodovima iz Engleske za Indiju i radi transporta je morao imati veću količinu hmelja i alkohola.

Gdje plasiraš svoje proizvode?

Uglavnom je to za sada samo Foča, sa akcentom na rafting kampove ali i u lokalne kafiće Hemingway Pub, Foča City Pub, Restoran Antik itd… Od proljeća će to biti malo širi region. Imamo pozive iz Crne Gore, Srbije pa se možda po koje pivo i izveze.

Šta poručuješ ljudima koji se interesuju za proizvodnju kraft piva, da li sarađuješ sa drugim pivarima u državi i regionu?

Pa da prvo krenu kao kućni pivari i prebole sve “dječije bolesti” na manjim sistemima, da vide da li je to uopšte za njih. Da uđu u pivarsku zajednicu i iz prve ruke saznaju svu problematiku i tuđa iskustva.

Pivari u BiH i regionu su kao jedna mala porodica. Svi smo mi počeli kao kućni pivari, a kućni pivari imaju odlično organizovane forume (moram spomenuti volimpivo.ba), udruženja građana za promociju piva i pivarstva, stalna druženja (jedno takvo se održava i u Foči svake godine) itd. i odatle se vuče prijateljstvo između kraft pivara. Ne smatramo se za konkurenciju, naprotiv, gledamo da pomognemo koliko god možemo jedni drugima.

Na koji način, prema tvom mišljenju, domaća hrana i piće utiču na raspoloženje gostiju koji dolaze na rafting, planinarenje i u obilazak prirodnih ljepota Foče?

Pa svi turiusti ponesu lijepe uspomene odavde. Nekome su to prirodne ljepote, rijeke, prijatni domaćini, domaća hrana, sir, kajmak, rakija, sokovi… A nekome pivo. U svakom slučaju kroz ovaj posao kojim se bavim i posao u dijelu turzma koji radim, znam da domaći proizvod uvijek ima veće interesovanje kod turista u odnosu na robu široke potrošnje. Mislim da bi je trebalo još više zastupati i promovisti.

Tvoj poziv svim turistima koji čitaju ovaj tekst.

Misli globalno, probaj lokalno!

 

 

Prva fočanska pivara fejsbuk kontakt: https://www.facebook.com/RaftBrewery/

Izvor: Focaravajuce.org 

Autor: Mladen Mandić

Twitter
Anketa

Ko je po vama najbolji igrač FK Crvena zvezda od njenog osnivanja?

Rezultati ankete
Blog