Svijet

Održani pregovori Sjeverne i Južne Koreje, prvi od 2015.

Pregovori Sjeverne i Južne Koreje su održani iza zatvorenih vrata, iako je vođa sjevernokorejskog pregovaračkog tima Son-gwon Ri predložio da predstavnici medija budu prisutni razgovorima. U konačnici delegacije su dogovorile nastavak razgovora bez prisutnosti novinara.

Sjeverna Koreja će poslati reprezentaciju na Zimske olimpijske igre koje će od 9. 25. februara biti održane u Južnoj Koreji, objavilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje nakon prvog dijela sastanka delegacija dviju Koreja, prvom od 2015. godine, koji se održava u demilitariziranoj zoni, u pograničnom sjevernokorejskom gradiću Panmunjomu.

"Što se tiče Pjongjanga, Sjeverna Koreja je poručila da će poslati visoku delegaciju, sportiste koji će predstavljati Olimpijski odbor Narodne Republike, navijačku grupu, umjetničku trupu, grupu posjetilaca, demonstracijsku taekwondo ekipu i grupu novinara", izjavio je po završetku prvog dijela pregovora doministar Hae-sung Chun.

Predstavnici sjevernokorejske delegacije na svojim odijelima imaju značku s likovima njihovih bivših vođa Kim Il Sunga i Kim Jong Ila, dok južnokorejska strana na svojim značkama ima južnokorejsku zastavu i logo Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

Južnokorejska strana je predložila nastavak pregovora o vojnim pitanjima na kojima bi se raspravljalo o sprječavanju slučajnih sukoba.

“Izrazili smo potrebu za što skorijim nastavkom dijaloga i mirnim dogovorom, koji bi uključivao denuklearizaciju, a temeljio bi se na međusobnom uvažavanju dviju država i saradnji u zaustavljanju aktivnosti koje podižu tenzije na Korejskom poluotoku”, rekao je doministar Hae-sung Chun.

Pregovori bi trebali biti nastavljeni u poslijepodnevnim satima po lokalnom vremenu.

 

Izvor: N1
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog