Kultura

„Dušu nisu ubili“ – jedan narod, jedan vijek, tri stradanja

2016. godine počelo je snimanje dugometražnog dokumentarnog filma o stradanju jednog naroda u jednom vijeku, o stradanju srpskog naroda. Film koji će zasigurno ostati u nasljeđe svim budućim generacijama, zarad sjećanja na naše pretke i zarad nas samih - njihovih potomaka, da nam se ne ponovi.

 

Film „Dušu nisu ubili“ autorke Mire Lolić Močević predstavlja priču o stradanju srpskog naroda, koji je uprkos tome što je pretrpio milionske gubitke u 20. vijeku opstao, jer kako sam naziv filma kaže „dušu nisu ubili“.

U 82. minute srpske istorije ispričana su svjedočenja o srpskom opstanku, o strašnom stradanju u 20. vijeku u BiH gdje su ubijani srpski civili kao nijedan drugi narod u Evropi, na najsvirepiji način i to tri puta. 


S krajem 20. vijeka došlo je do realizovanja sna naših predaka i stvaranja - Republike Srpske. Taj san plaćen ljudskim životima, opustošenim imanjima, protjeranim ljudima sa svojih ognjišta je ništa drugo do opomena da se tako nešto više nikada i nikome ne ponovi, ali da pamtimo zarad naših predaka.

Autorka Mira Lolić Močević, novinar i publicista, zajedno sa ekipom filma i istoričarem Dragom Mastilovićem prolazi Bosnom i Hercegovinom, prenosi istorijske podatke i snima prostore najmasovnijih stradanja. U filmu je svoju priču ispričalo 59 svjedoka čije su porodice stradale u sva tri rata u strašnim stradanjim, ljudskom umu neshvatljiva zločina, koje su nad njima i njihovim najbližim počinile komšije od šuckora, preko ustaša, handžar divizije do zločinaca devedestih godina.

Kako se navodi, film pokušava da nađe odgovor na pitanja: Kome je smetao srpski pravoslavni narod u BiH koji tamo živi najmanje od 9. veka , kada, za koga je i gde osnovan prvi konecentarcioni logor u Evropi, koliko je Srba ušlo u 20. vek u BiH a koliko izašlo, koje i na koji način prekršio sve međunarodne konvencije o zaštiti civila, zašto je stradala Srpska pravoslavna crkva u BiH, na koje načine su stradavali srpski civili, zašto su Sarajevo i Srebrenica simboli srpskog nestajanja i zašto nema pravde u Bosni i Hercegovini?

Ovaj film je koprodukcijski projekat Udruženja srpsko ruski Most i RTRS-a, a rađen je s blagoslovom NJegove Svetosti patrijarha srpskog Gospodina Irineja. Film je preveden na francuski,engleski,njemački i ruski.

Nakon promocije u Beogradu, Banjaluci, Minhenu, film je premijerno prikazan 08. januara na RTRS-u.

 

Frontal
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog