Frontal Blog Challenge

Ko može dobiti pozivnicu za Davos?

Uvijek me znatiželja navodi da se pitam šta je aktuelno u svijetu i šta se upravo dešava i dogovara. Tako je i ovih dana – januar je, vrijeme je za Svjetski ekonomski forum u Davosu, luksuznom švajcarskom skijalištu.

Zašto smatram da je ovaj forum toliko bitan? Zato što on predstavlja okupljanje svjetske elite, ljudi koji odlučuju o svjetskoj politici i ekonomiji. Šta to tačno znači? Davos na jednom mjestu okuplja svjetske lidere, intelektualace, javne ličnosti, bankare i poslovne ljude – na kojem raspravljaju o trenutnim svjetskim problemima. Osim sastanaka, na forumu se sprovode i razna istraživanja. 

Dobiti zvanični poziv za Davos stvar je prestiža (ili sreće), a otići tamo “o svom trošku” je prilično skupo. Oni koji imaju malo više sreće, tamo dolaze besplatno, a oni koji se žele družiti sa svjetskim vođama i uspješnim i poznatim preduzetnicima, za to trebaju platiti priličnu sumu novca. 

Pozivnice dobijaju 2500 učesnika, koji čine predstavnike preko 100 zemalja svijeta. Oni uključuju direktore i predstavnike najvećih svjestkih korporacija, političare i šefove država, tehnološke inovatore, medijske kuće i slično. 

Cijena za komapnije koje žele da budu dio svjetske ekonomske elite je proporcionalna koristi koju mogu imati, a da se nađu na pravom mjestu u pravo vrijeme. Godišnja članarina iznosi oko 70 hiljada KM, a pri tome treba dodati kotizaciju za prisustvovanje samoj konferenciji, od oko 20 hiljada KM, kao i troškove prevoza i smještaja – ovdje bi se zaustavili, da nam se od nula ne zavrti u glavi. Skup je to sport, reklo bi se. 

Ovogodišnji samit će biti 48. po redu, trajaće tri dana - od 23. do 26. januara - a program će biti održan pod motom “Izgradnja zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu“.

Ove godine u Davos će stići i Donald Tramp i to će biti prvi američki predsjednik nakon Bila Klintona koji će prisustvovati Svjetskom ekonomskom forumu (Džordž Buš i Barak Obama su slali delegacije). Na taj način, učesnici će biti u prilici da dobiju direktan uvid u političke i ekonomske prioritete Amerike. 

Osim toga, indijski premijer Narendra Modi će ove godine biti glavni govornik, očekuje se i dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona, zatim britanske premijerke Tereze Mej, kineskog predsednika Si Đinpinga, bivšeg britanskog premijera Gordon Brauna, kanadskog premijera Džastin Trudoa, šefa izraelske vlade Bendžamin Netanjahua, kao i mnogih drugih.

Glumica Kejt Blanšet, pjevač Elton Džon i glumac Ša Ruk Kan dobitnici su 24. godišnje Kristalne nagrade – koja se dodjeljuje za posebna dostignuća umjetnicima koji život posvećuju "građenju mostova" i predstavljaju uzor - a koja će im niti uručena veče prije otvaranja samita.

Prethodnih godina, na Forumu se pričalo o temama kao što su migrantska kriza, izlazak Britanije iz EU, četvrta industrijska revolucija i slično.

Iz naše regije, na ovogodišnjem Forumu će učestvovati Aleksandar Vučić i Andrej Plenković, premijeri Srbije i Hrvatske, koji u planu imaju mnogobrojne bilateralne sastanke. Svojevremeno su Todorići slali delegaciju u Davos i branili boje Hrvatske. Što se tiče Bosne i Hercegovine – ona je 1999. imala svoju delegaciju ekonomsita koji su je predstvaljali, a nakon toga nekoliko puta iz BiH je išao samo bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Mustafa Cerić.

Davos je definitivno mjesto na kojem treba biti – ako (vam) se može. Za mnoge menadžere, on je najvažniji pojam u godini i prema riječima mnogih menadžera – nigdje se ne mogu uspostaviti tako dobri kontakti i pokazati vlastiti kvalitet kao tamo. U Davosu se dogovaraju i završavaju poslovi. 

Ubrzani sastanci, kratak (ali dovoljan) vremenski period za netvorking, pitch na djelu – za tri dana Davosa, prosječnom političaru ili menadžeru inače bi trebalo oko dvije godine sastančenja na različitim lokacijama, dogovaranja, ugovaranja, pregovaranja i slično. 

Svi oni koji žele da prate dešavanja u Davosu, ali i da se pridruže diskusijama – to mogu da urade potpuno besplatno putem Twittera (hashtag #wef18 ili zvaničnih Twitter, Facebook i Instagram naloga Foruma).

U Dаvosu se, dakle, okupljа onih 1% zа koje se vjeruje dа drže kontrolu nаd cijelim svijetom, а gostima (bez pozivnice) nije problem ni visoka cijena koju moraju platiti za prisustvo na samitu, jer je on nаjboljа prilikа zа zаključivаnje velikih poslovа i promociju zemlje. U svijetu postoji jedno carstvo, u njemu caruje drugarstvo…

 

Autor: Dušica Stevanović

 

#FrontalBlogChallenge

 

Povezane vijesti:

8 (od bezbroj) stvari koje dokazuju da su pčele veće face od ljudi

 

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog