Vijesti

Kustendorf 11. put otvara vrata

Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" počinje danas u Drvengradu, kada će na Mećavnik stići proslavljeni italijanski reditelj Paolo Sorentino, kome će biti uručena nagrada za buduće filmove "Drvo života".

Na 11. izdanje festivala dolazi i prošlogodišnji dobitnik "Zlatne palme" u Kanu Šveđanin Ruben Estlund, koji će zvanično otvoriti festival.

Mladi filmski stvaraoci i velikani svjetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg "Kustendorfa", a posebna pažnja biće posvećena razmatranju budućnosti filma i pitanju da li je film pobjegao iz dvorana na televiziju i tamo se razvija u novu formu - televizijske serije.

O tome će osnivač festivala Emir Kusturica razgovarati sa Sorentinom, autorom serije "Mladi papa", koja će, kako je najavljeno, non-stop biti prikazivana tokom trajanja festivala.

Na otvaranju će biti prikazan film "Skver", švedski kandidat za nagradu "Oskar", najbolji film prošlogodišnjeg Kanskog filmskog festivala. "Skver" je nagradila Evropska filmska akademija (za najbolji scenario, režiju, najbolju komediju, najbolji film, najboljem glumcu Klejsu Bangu i scenografkinji Jozefin Esberg).

Poslije projekcije Estlund će održati radionicu za studente i mlade autore koji učestvuju u takmičarskom programu.

U programu "Savremene tendencije" biće prikazani filmovi "Nikad nisi zaista bio ovdje" Lin Remzi, nagrađen za scenario u Kanu, filipinski film "Rikša" Paola Viljalune, dobitnik "Zlatnog pehara" filmskog festivala u Šangaju, bugarski "Pravci" Stefana Komandareva, prikazan u kanskoj selekciji "Izvjestan pogled", kinesko ostvarenje "Sunce koje može da pomjera planine" Ćijana Vona, dobitnik nagrade za scenario u selekciji debitanata festivala u Šangaju i belgijsko-francuski "Vjernost" Mikaela Roskama.

Svi reditelji, osim Lin Remzi, razgovaraće sa studentima, a film Remzijeve predstaviće njena producentkinja Rosa Atab, ujedno i predsjednica žirija takmičarskog programa "Kustendorfa", uz profesore Vlastimira Sudara i Serža Regura.

"Retrospektiva velikana" biće posvećena Sorentinu, ali i srpskom glumcu Aleksandru Berčeku. U ovom programu biće prikazana Sorentinova ostvarenja "Posljedice ljubavi", "Porodični prijatelj" i "Div", kao i filmovi u kojima je Berček igrao "Bravo, maestro" Rajka Grlića, "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana i "Krugovi" Srdana Golubovića.
Nagrade

Za "Zlatno", "Srebrno" i "Bronzano jaje" takmičiće se 21 film mladih autora iz Holandije, Kine, Libana, Jordana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izraela, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika i Filipina. Nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodijeliće Ištvan Borbaš.

 

Izvor: Glas Srpske



Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog