Frontal Blog Challenge

Vidi mu glave kao zagarantovano proročanstvo

Da li ste ikada ozbiljno razmišljali o, čini mi se najvjerodostojnijem argumentu u Bosanaca i Hercegovaca, onom čuvenom „vidi joj/mu glave“? Jeste li pogledali onoga za koga je to upravo rečeno ili pratili šta se s njim nakon izrečenog dešavalo?

Trebali bi, jer ispostavit će se da ima veliku proročansku moć…

Pričam prijatelju kako sam imala jako konstruktivnu raspravu sa poznanicom i kako mi se čini da je to što ona govori jako argumentovano i da naši prethodni stavovi možda i nisu najispravniji i gle čuda, dobijem vrlo slikovitu reakciju: „ Ma šta će ona pričati, pa vidi joj glave“.

Stanem, pa gledam i nisam sigurna da li vidim to toliko čvrsto uporište argumenta. Ili sam jako loša u oblasti anatomije ili stvarno ne vidim tako nepobitne dokazne materijale?

Sjećam se kad se taj isti argument koristio kako bi se opisala netalentovanost Edina Džeke. Šta će kloc, vidi mu glave, govorili su vrsni mahalski skauti, lovci na talente. Oni isti koji izvan te mahale ni zraka nisu udahnuli, jer čudan je taj kult naselja. Jednom kad se s njim srodiš teško da ćeš ga napustiti. 

A eto, taj isti Džeko svijetu valja i među najplaćenijim je igračima svijeta. Hvale ga, nagrađuju, a mi i sada možemo ponekad čuti i po forumima pročitati „šta će on, vidi mu glave…“.

Ni anatomija glave Adnana Haskovića nama nije odgovarala, ali Penelopi Cruz eto jeste. 

I poprilično je dug spisak onih čija glava ne zadovoljavala naše istančane ukuse, ali barem nam može biti naravučenije – nikada se ne upuštajte u raspravu sa onim kome je „vidi mu glave“ glavni argument. Taj ili nije svjestan o čemu govori ili ima veliko predskazanje.

Zato biste trebali razmisliti… jer kad ti Bosanac ili Hercegovac kaže vidi mu/joj glave, budite sigurni da to ima svoju težinu. Vrlo je vjerovatno da ćete biti sretni i uspješni, ali nažalost teško da će to biti u BiH.

Uspjeh se ovdje ne prašta. Mi smo nekako navikli da veličine ne nagrađujemo aplauzom, već sa onim „šta će on, vidi mu glave!“. Navikli smo da veličine i velikane cijenimo tek kad odu.

I ne zaboravite. I Cristiana Ronalda Bosanci i Hercegovci prate onon čuvenom – vidi mu glave!

Nismo mi sitničavi. Gledamo mi i šire.

 

Autor: Amela Sačić

 

#FrontalBlogChallenge

 

Povezane vijesti:

Ko može dobiti pozivnicu za Davos?

 

 

 

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog