Republika Srpska

Vlada i u 2018. nastavlja sa jačanjem ekonomske stabilnosti Srpske

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da će Vlada Srpske nastaviti sa jačanjem ekonomske stabilnosti Srpske u 2018. godini, uprkos tome što je godina izborna, te da će zbog toga sve aktivnosti morati da završi u julu.

Cvijanovićeva je napomenula da Vlada Republike Srpske u ovoj godini planira izdvajanja za penzionere i boračke kategorije. 

"Opredjeljenje Vlade je da polako, ne ugrožavajući cjelokupan sistem, za svaku od ranjivih kategorija obezbjeđuje povećanje. To smo pokazali u godinama iza nas i nema dileme da ćemo to nastaviti i u 2018. godini i nakon nje", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je navela da Vladu Srpske u ovoj godini očekuje završetak krupnih infrastrukturnih projekata, te nastavak aktivnosti na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj. 

"Očekuje nas završetak nekih projekata, ali tu nećemo stati, jer otvaramo nove teme, nove mogućnosti i nove projekte", najavila je Cvijanovićeva. 

Prema njenim riječima, Republika Srpska funkcionisala je u prethodnom periodu i bez tranše Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, koja kasni zbog blokada na nivou BiH. 

"I dalje tvrdim da bi bilo dobro da smo povlačili tranše MMF-a, jer smo imali super povoljan aranžman, uz minimalna opterećenja i povoljne rokove. Bio je povoljan jer je aranžman sa MMF-om usko povezan sa Reformskom agendom i smatralo se da treba da budu blaži uslovi da bi se odblokirao reformski proces i da bismo lakše mogli ostvarivati ciljeve definisane agendom", navela je Cvijanovićeva za sarajevski portal "Vijesti". 

Napominjući da je navodna prezaduženost omiljena tema opozicije u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je istakla da Srpska ni po kojim međunarodnim kriterijumima nije prezadužena, već umjereno zadužena. 

"Naš interes u Vladi jeste da možemo da vratimo više novca nego što povlačimo, a taj trend zadržali smo i u najtežim periodima. Otprilike vraćamo 100 miliona više u odnosu na sredstva koja povlačimo. Sva plaćanja su redovna i ništa nije ugroženo", precizirala je Cvijanovićeva. 

Govoreći o posjeti predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović BiH, Cvijanovićeva je ocijenila da bi bilo normalno i pristojno da se pred ovakve posjete član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić konsultuje sa predsjednikom Vlade Srpske i da zajednički definišu određene stavove.

"Ono o čemu bih ja željela da se intenzivnije priča sa Hrvatskom jeste pitanje rješavanja određenih infrastrukturnih projekata, kako da olakšamo život građanima, kako da konačno dobijemo most u Gradišci, te kako da u Novom Gradu riješimo pitanje mosta i eventualno vraćanje u igru priče o tome koje kategorije treba da bude granični prelaz tamo", rekla je Cvijanovićeva. 

 

Izvor: srna

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog