EU integracije BiH

EU podržala kvalitetnije medijsko izvještavanje o socijalnom dijalogu u BiH

Novinari iz Bosne i Hercegovine i predstavnici udruženja poslodavaca u RS-u imali su priliku na dvodnevnoj radionici otvoreno razgovarati o perspektivama medijskog izvještavanja o socijalnom dijalogu.

Ovu radionicu za novinare održala je Unija udruženja poslodavaca RS 11. i 12. januara ove godine u Banjoj Vrućici kod Teslića, u sklopu projekta “Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu”, koji finansira Evropska unija (EU) u BiH.

Novinari i drugi učesnici radionice fokusirali su se u diskusiji na izazove i potencijale izvještavanja u digitalnom dobu. Predstavnici udruženja poslodavaca imali su priliku čuti od novinara kakve su im informacije potrebne te šta je zanimljivo medijima i široj publici.

“Uspjeli smo odgovoriti na brojna pitanja koja su važna za kvalitetno medijsko izvještavanje o socijalnom dijalogu u BiH, a sve u cilju bolje informiranosti šire javnosti”, zaključio je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, Dragutin Skrebić.

Učesnici su također razgovarali i o mogućnostima unapređenja komunikacije između socijalnih partnera i medija, o procesima donošenja javnih politika, te o ulozi medija u ostvarivanju boljeg razumijevanja socijalnog dijaloga.

“U protekla dva dana uspjeli smo diskutirati i dobiti odgovore na brojna pitanja koja su bitna za kvalitetno medijsko izvještavanje, ali i predstaviti naša, novinarska viđenja o tome kako socijalni partneri mogu unaprijediti svoju saradnju s medijima, šta je medijima zanimljivo, i kakva je uloga društvenih mreža u zagovaranju i izvještavanju”, zaključila je Tamara Čuruvija, urednica na RTRS-u.

Jelena Katić, voditeljica projektnog tima “Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu“, istakla je važnost kvalitetnog informisanja građanja o tokovima socijalnog dijaloga u BiH.

“Kvalitetno i pristupačno medijsko izvještavanje o socijalnom dijalogu je ključno za dobro informirane građane, koji će na osnovu tih informacija moći razumjeti na koji način rasprave o javnim politikama kroz mehanizam socijalnog dijaloga utječu na kvalitetu njihovog života“, kazala je Katić.

Cilj projekta „Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu“, koji Evropska unija u BiH finansira sa 482.000 eura, jeste podržati poboljšanje socijalnog dijaloga u BiH.

 

Izvor: europa.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog