BiH

Električni voz Sarajevo - Bihać na proljeće

Radovi na elektrifikaciji dijela Unske pruge u dužini od 47 kilometara, od mjesta Blatna, nadomak Novog Grada do Bihaća, trebalo bi da započnu ovih dana nakon što su "Željeznice FBiH" potpisale ugovor s preduzećem "Step" iz Sarajeva, koje će biti izvođač projekta.

Prema riječima Samira Kadrića, pomoćnika direktora "Željeznica FBiH", njegova vrijednost iznosi 2.261.000 maraka, a rok za izvođenje radova je 75 dana od trenutka kada izvođač započne posao.

"Očekujemo da nakon dugo godina prvi električni voz već na proljeće dođe iz Sarajeva u Bihać, a potom će se odlučivati o načinu uspostavljanja željezničkog saobraćaja. Treba istaći kako u ovom projektu imamo podršku i pomoć 'Željeznica Republike Srpske'", istakao je Kadrić.

On je dodao kako se na ovaj način realizuje strateški plan da svi veći gradovi u Federaciji BiH budu povezani jedinstvenom željezničkom mrežom.

Premijer USK Husein Rošić pozdravio je početak realizacije ovog dugo najavljivanog projekta, istakavši kako se radi o prioritetnom pitanju kada je riječ o komunikacijskoj povezanosti i ekonomskom razvoju Unsko-sanskog kantona, s obzirom na to da su sve češći zahtjevi investitora da se u funkciju stavi željeznički transport.

"Ovo pitanje je za nas važno s tri aspekta. Prvi je povezivanje željeznicom s ostatkom Bosne i Hercegovine, drugi je konekcija s Republikom Hrvatskom i tamošnjim lukama i treći aspekt je vezan za razvoj turizma na ovim prostorima", istakao je Rošić.

Prema njegovim riječima, sa "Željeznicama FBiH" dogovoreno je ustupanje Titovog "plavog voza" za potrebe unapređenja turističkih sadržaja u okviru Nacionalnog parka Una.

Prema posljednjim informacijama, ovaj voz će ponovo biti u funkciji kada se okonča popravak njegovog motora koji se trenutno obavlja u fabrici FIAT u Italiji. Zamisao je da voz prevozi turiste željezničkom trasom dolinom rijeke Une na relaciji Bihać - Martin Brod. 

 

Izvor: nezavisne
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog