Region

Sahrana Olivera Ivanovića

Porodica, prijatelji, građani Srbije opraštaju se od Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" i jednog od najznačajnijih lidera Srba sa Kosova i Metohije. Ubijen je pre dva dana, sa šest hitaca, ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Danas će biti sahranjen u Beogradu u Aleji zaslužnih građana.

Opelo ispred Crkve Svetog Nikole drži vladika raško-prizrenski Teodosije. Veliki broj građana okupio se na Novom groblju. Tu su državni funkcioneri, predstavnici javnog života i skoro svih političkih stranaka. 

Delegaciju Vlade Srbije na sahrani prevodi premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Predsednik Aleksandar Vučić odaće poštu Oliveru Ivanoviću polaganjem venca na mestu njegovog ubistva u Kosovskoj Mitrovici.  

Na Novom groblju okupio se veliki broj građana. Prisutni su prestavnici državnog vrha, ministri Ivica Dačić, Rasim Ljajić, Aleksandar Vulin, Branko Ružić, Nenad Popović... Tu je i generalni sekretar u MSP Veljko Odalović kao i humanitarac Arno Gujon. Došao je i predsednik saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom Tomislav Nikolić kao i predstavnici skoro svih političkih stranaka.

Sahrani prisustvuje i patrijarh srpski Irinej. 

Juče se od Olivera Ivanovića oprostilo hiljade sugrađana, ali i Srba sa celog KiM i iz centralne Srbije.

U povorci u Kosovskoj Mitrovici, osim porodice, prijatelja i saradnika bili su ljudi iz javnog, političkog, kulturnog života, strani ambasadori.

Ispratili su ga do izlaza iz grada, a potom su posmrtni ostaci prevezeni u Beograd u pratnji porodice.

S obzirom na jučerašnju sliku iz Mitrovice, na Novom groblju se očekuje hiljade građana, a mnogi su jutros krenuli sa Kosova i Metohije da odaju počast čoveku koji je, kako su govorili prethodnih dana, uvek bio uz njih.

Čula se i jedinstvena ocena da je smrt jednog od lidera kosovskih Srba nemerljiv gubitak, ne samo za njegove najbliže već za celu Srbiju. Biće upamćen i kao čovek koji nije želeo da napusti Kosovo i Metohiju ni po koju cenu.

Lider građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda Oliver Ivanović ubijen je u utorak u Kosovskoj Mitrovici ispred sedišta partije.

Predsednik Aleksandar Vučić je nakon sednice Saveza za nacionalnu bezbednost održanoj nakon ubistva rekao da Srbija zahteva da učestvuje u istrazi ubistva, a to je sinoć preneo kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju u telefonskom razgovoru.

 

Izvor: rts

 

  

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog