Vijesti

Šta čeka opozicija?

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović, u decembru prošle godine je rekao da je PDP potpuno spreman i u programskom i kadrovskom smislu za predstojeće izbore, i da počasni član PDP-a Mladen Ivanić i drugi kandidati kojih ima unutar Saveza za promjene (SzP) mogu pobijediti partije vladajuće koalicije.

"Mladen Ivanić danas može da pobijedi svakog kandidata, a najviše bih volio da pobijedi Milorada Dodika"  rekao je tada Borenović.

Lider NDP-a Dragan Čavić je takođe insistirao da SzP što prije definiše kandidate i politike koje će predstaviti za naredne izbore.

Iako članovi koalicije u SzP insistiraju na što hitnijem dogovoru oko imenovanja kandidata, iz SDS-a se još uvijek niko ne oglašava. Postavlja se pitanje zbog čega u opoziciji još uvijek nema dogovora oko zajedničkih kandidata? Da li to znači da unutar SDS-a ne mogu da se dogovore ili da niko ne smije na crtu kandidatima SNSD-a. Sigurno je da Mladen Ivanić  ima velike šanse da opet osvoji mandat za člana Predsjedništva. Po istraživanjima koje je američki NDI uradio za potrebe opozicije najbolji rejting u SDS-u ima Mićo Mićić iako su u javnost objavljivani drugaciji spinovi. 

Danas se u Sarajevu održava sjednica predsjedništva SDS-a koji i dalje nema snage da odgovori na pozive koalicionih partnera da sjednu i što prije objave imena kandidata.

„Do sada zaista nismo razgovarali o imenima kandidata. Ipak jasno je da i kod nas postoji nekoliko struja zbog čega su se neki od uglednijih i iskusnijih kadrova povukli i uopšte ne učestvuju u donošenju odluka, i čuvaju svoje lokalne pozicije. Stiče se utisak da je Govedarica sa najbližim saradnicima postavio Mektića na mjesto šefa Izbornog štaba da bi ga kasnije lakše optužili za poraz koji je neupitan. Jedna struja već sprema Radu Savića za novog predsjednika, dok bi neki da ubijede Miću Mićića da se dohvati tog posla. Treći čak razmišljaju o Marinku Božoviću. Aktuelno rukovodstvo je izgleda dogovorilo raspored očekivanog broja poslanika (14-18) i sada bježe od stranke da ih neko ne bi nešto upitao. Zanima ih samo još jedan mandat da riješe svoje finansijske probleme i ne treba čuditi ako još ljudi napusti SDS u narednih godinu dana. Zato mnogi samo ćute i posmatraju šta će se dogoditi“, rekao nam je jedan od visokih funkcionera SDS-a koji je želio da ostane anoniman.

Ekonomista i analitičar Svetlana Cenić smatra da je i prošli put viđena gotovo ista borba, gdje SDS ne zna kako pomiriti interese unutar svojih redova.

„Znate da je bila gotovo ista borba i prošli put, jer je Ivanić odlučio da se kandiduje bez obzira na sve, a SDS je imao u planu Šarovića. Na kraju se Šarović povukao da se ne bi rasipali glasovi. Takođe, tada su se mnogi začešljali za ostale funkcije: predsjednik NSRS, premijer...Samo nismo vidjeli jedan žestok i jedinstven program, nažalost, sa tačnim redoslijedom koraka. Bijele knjige se slabo čitaju i više su analize. Mislim da je opet sličan problem, da Ivanić hoće da se kandiduje. Manje stranke već vide sebe gdje će ko, a SDS, kao najveća stranka čiji su ih glasovi praktično doveli na pozicije na državnom nivou, jednostavno ne zna kako da pomiri interese unutar svojih redova, jer više liče sada na savez opštinskih odbora, a zatim i kako pomiriti apetite partnera u SzP“, rekla je Cenićeva.

Da je opozicionoj koaliciji ozbiljan problem neusaglašenost o najvažnijim pitanjima koji traje godinama i da odugovlačenje imenovanja kandidata ne mora nužno biti loše, smatra novinar Goran Dakić.

“Odugovlačenje ne mora nužno biti loše, jer nam valja pretpostaviti da iza toga stoje neka istraživanja i neke analize koje govore da je prerano za takav posao. I sam mislim da je rano, pogotovo na "ovim prostorima" gdje se takve prilike ne propuštaju da se protivnik provuče kroz katran i perje. Ono što je, čini mi se, bitno i što pravi ozbiljan problem opozicionoj koaliciji jeste ta neusaglašenost o najvažnijim pitanjima koja traje i traje godinama, a kako se izbori bliže ona postaje sve naglašenija. U Dodikovom taboru nikome ne pada na pamet - a pritom mislim na sve stranačke trabante koji idu uz SNSD - da se miješa u poslove velikog šefa. Lider Saveza za promjene je najčešće posljednji koji govori i posljednji koji ima stav. To je loša poruka”, istakao je Dakić.

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog