Frontal Blog Challenge

Kako promijeniti grupu, ostati isti a biti drugačiji?

Zašto nam je čudno kad čujemo da neko odlazi iz BiH? Smatrate li da ljudi stvarno neće da rade? Da li je to pomodarstvo? Zašto je klima pogodna samo za političke partije, ali ne i za biznis? Da li sredstva za ulaganje u novu vrijednost idu na pogrešnu stranu?

Zamislite da se jedno jutro probudite i pročitate vijest da je u vašem mjestu otvorena neka firma kojoj su potrebni radnici. Vlasnik firme jos veće je iznenađenje, političar koji je odlučio da napusti stranku i djeluje nezavisno. Nezadovoljan, razočaran u stranačkog šefa i politiku stranke koja se sprovodi u posljednje vrijeme, a koja, naravno, nije u korist njegovog naroda, zbog odstupanja od izvorne ideje stranke, njenog privatizovanja i jos mnogo drugih razloga, koji su bili okidač da napusti stranku i djeluje nezavisno u vašem interesu. Iz tog nezadovoljstva odlučio je da otvori firmu koja će ponuditi vama nešto novo, drugačije, nešto što stvarno nudi bolju  budućnost. 

Već isti dan imate web sajt, profile na svim mogućim društvenim mrežama, sponzorisane objave preko kojih možete dobiti više informacija o firmi i radnim mjestima koje ista nudi. Vlasnik firme već to jutro imao je  konferenciju za medije na kojoj je saopštio osnovne informacije o firmi, njenoj djelatnosti, radnim mjestima, uslovima rada i  pozvao sve  vrijedne građane koji su zainteresovani za rad u firmi da zajedno doprinesu kako razvoju firme tako i same zajednice.  Vaše bi bilo  samo da ponesete svoje znanje, stručnost, volju za rad i radnu knjižicu.

Bili biste iznenađeni, sasvim je razumljiva vaša zbunjenost i  zatečenost.

Skoro pa svaki dan ste zatečeni činjenicom, da imate više političkih partija koje vas bombarduju svojim programima koji se za nijansu razlikuju jedan od drugog nego novih firmi koje bi vam ponudile zaposlenje. Svako jutro imate novog “nezavisnog“ političara koji za jedan dan registruje svoju političku partiju, otvori kancelariju u svakoj opštini i gradu, registruje profile na svim mogućim društvenim mrežama i počne vas obasipati sa sponzorisanim sadržajem kako je ta stranka baš ono što vama treba, zatim održi konferenciju za medije na kojoj se pohvali koliko je već članstvo partije, te  pozove i vas da dođete po svoju člansku kartu. 

Za  svakog  čovjeka  koji se vodi osnovnim ljudskim vrijednostima, ovo je klasično  vrijeđanje njegove inteligencije. Nuditi nekome nešto novo i  drugačije podrazumjeva da stvarno bude različito od prethodnog. Recimo, ako vam je do juče neko vezivao kravatu, a danas to radite sami to i  nije neka velika razlika. Vi nastavljate da nosite kravatu samo što to sada radite sami, znači niste izašli iz okvira. Ostali ste isti. Ne razlikujete se. Zato je teško da možete nekog uvjeriti da ste drugačiji i da imate novi pristup, osim ako stvarno smatrate da je neko glup i da vaš kopija projekat sigurno prolazi. Danas je postalo popularno da svako ko je nezadovoljan, odmah se izdvoji iz grupe, okupi svoju grupu i radi po istom principu. Originalnost se odavno izgubila, vodimo se starim šablonima iz kojih niko ne pokušava da izađe i konstruiše neki svoj original. 

 

Autor: Marijana Gvozden

 

#FrontalBlogChallenge

 

Povezane vijesti:

Od istorije smo naučili da okrećemo glavu od zločina

 

 

                                            

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog