Vijesti

Napušteni grad pun dijamanata koji je "progutala“ pustinja nestaje već 64 godine (FOTO - VIDEO)

Kolmanskop u Namibiji grad je duhova od 1954. godine. Tada su ga napustili posljednji stanovnici, uglavnom rudari koji su radili u obližnjem rudniku dijamanata.

U posljednjih šest decenija prekrivaju ga nanosi pijeska iz pustinje Namib, koja u Africi zauzima područje od 50.000 kvadratnih kilometara.

Vrhunac popularnosti ovaj je grad doživio dvadesetih godina prošlog vijeka, kada je okupljao oko 1.200 stanovnika, mahom lokalnih radnika pripadnika plemena Ovambo, ali i njemačkih kolonista.Mnogobrojni stanovnici naselili su ovaj grad nakon što je radnik Zaharijas Levala pronašao dijamant na ovom području, i zatim otkriveno da prostor skriva velike količine tog dragog kamenja.

Podstaknut velikim bogatstvom, izgrađen je grad u evropskom stilu, a sadržao je sve od elektrane, bolnice i sportske dvorane do kockarnice i kuglane. Bio je povezan željeznicom i s lučkim gradom Ludericom.

Nakon Prvog svjetskog rata zalihe dijamanta su polako počele da nestaju, a stanovništvo je počelo da traži nove prilike za posao.

Kolmanskop je danas najpopularniji namibijski grad duhova i velika turistička atrakcija. S obzirom na to da se nalazi u zaštićenom području po imenu Špergebit, posjetioci moraju da imaju posebnu dozvolu za ulazak u grad.

 

Izvor: Nezavisne/punkufer.hr 
Twitter
Anketa

Kako biste ocijenili dosadašnji rad predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika?

Rezultati ankete
Blog