EU integracije BiH

Sastanak ministra Mektića sa Michellom Matuelom

Šefica Odjela za BiH i Albaniju, Generalnog direktorata za politiku susjedstva i strategiju proširenja Evropske komisije Michella Matuela na današnjem sastanku sa ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem je izrazila zabrinutost zbog zastoja u provođenju operativnog sporazuma između BiH i EUROPOL-a, te da implementacija ovog sporazuma predstavlja veliki korak za BiH u procesu uspostave vladavine prava i evropskom putu BiH.

Ministar Mektić je istakao da će poduzeti sve da ne dođe do suspenzije ovog sporazuma, jer bi to donijelo niz negativnih posljedica za BiH jer bi BiH postala crna tačka u regionu i Evropi, i jedina država koja nema uspostavljenu punu saradnju sa Evropskim policijskim uredom. 

„Ta saradnja nam je veoma bitna u borbi protiv terorizma, ekstremizma, organiziranog kriminala i korupcije. Nažalost, zbog utjecaja politike nemamo dogovorenu kontakt tačku za saradnju sa EUROPOL-om i jedina smo zemlja u regionu koja nije poslala oficira za vezu u sjedište EUROPOL-a u Hagu“, kazao je Mektić. 

Matuella je predstavila plan aktivnosti koje Evropska komisija planira u predstojećem periodu u oblasti vladavine prava. 

U delegaciji iz Brisela su pored Matuele bili i Alberto Cammarata, Jan Petry, te Richard Wood, šef Odjela za vladavinu prava u Delegaciji EU u Sarajevu. 

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog