Banja Luka

U Banjaluci monitoring vazduha se ne vrši od jula 2017.

Zima i grijna sezona donijeli su veliku zagađenost vazduha u gradovima i opštinama Bosne i Hercegovine.

Skoro da nema grada u BiH koji u ovo doba godine nema izuzetno visoko zagađenje vazduha, samo što se u nekim gradovima i ne vrši mjerenje zagađenosti što predstavlja veliki problem.


Već duži vremenski period stanovništvo grada na Vrbasu ne zna šta udiše niti kolika je zagađenost vazduha. Prema informacijama Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske monitoring vazduha u Banjaluci se ne vrši od 01. 07. 2017. godine.

„Bez mjerenja i podataka nije moguće dati tačne podatke o zagađenosti, sve bi ostalo bilo nagađanje, ali je evidentno da u zimskom periodu dolazi do pogoršanja, što je bilo i prethodnih godina“, rekao nam je prof. dr Predrag Ilić, direktor Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.

Odbornica NDP-a u Skupštini Grada Banjaluka, Mirna Savić-Banjac, smatra da činjenica da se već mjesecima ne kontroliše kvalitet vazduha u Banjaluci, više je nego zabrinjavajuća te da će ovo pitanje postavljati na svakoj sjednici Skupštine grada.

„Svjesni smo podataka o zagađenosti vazduha u BiH i posljedicama koje to nosi sa sobom. Od Gradske uprave sam dobila vrlo šturo objašnjenje da postoje problemi sa javnim nabavkama, a s obzirom da se kvalitet ne mjeri, nije moguće da mi na uvid daju izmjerene vrijednosti koje sam takođe zahtijevala“, kazala je Savićeva.

Ona je dodala i to da je problem u birokratiji ali tema kao što je zagađenost vazduha prema svojoj važnosti prevazilazi ovakav problem koji se tiče direktno kvaliteta života građana, pa samim tim i njihovog zdravlja.

„Insistiraću da se ovaj problem riješi do kraja i da građani svakog trenutka imaju uvid u izmjerene vrijednosti“, rekla je Savićeva za Frontal.

Na naše pitanje kada će biti riješen problem javnih nabavki, iz Gradske uprave Grada Banjaluka niko nam nije odgovorio. 

Iz Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske na naše pitanje kako komentarišu navode gradske uprave da se mjerenje kvaliteta ne vrši zbog problema sa javnim nabavkama odgovaraju da ne mogu komentarisati te navode ali da smatraju da se može brže završiti postupak nabavke.

„Ne mogu komentarisati navode gradske uprave, ali svakako smatram da se može brže završiti postupak nabavke, uz poštovanje Zakona i izbora ovlašćene institucije sa akreditacijom Instituta za akreditovanje i dozvolom Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, što je obaveza propisana Zakonom o zaštiti vazduha. Svi ostali pokušaji izbora drugog ponuđača koji nije kvalifikovan će samo odužiti cjelokupan postupak javne nabavke, o čemu se mora voditi računa“, istakao je Ilić.

 

 

Autor: Danka Savić

 

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog