Društvo

Mikis Teodorakis: "Grk Zorba" borac protiv nepravde (VIDEO)

Borac protiv nepravde, varvarizma i autoriteta, svi ga poštuju a njegova se muzika u Grčkoj svira na svakoj proslavi. Poštovan i voljen u Grčkoj, ali i u Srbiji. Oni malo stariji koji se sjećaju 1990-tih i bombardovanja Srbije vjerovatno znaju ko je Mikis Teodorakis, čovjek koji je podržavao srpski narod za vrijeme bombardovanja Srbije 1999. godine.

„Makedonija je bila, jeste i uvijek će biti grčka“ – Mikis Teodorakis, 2018. Atina

„Mi stojimo pored žrtava naše srpske braće, i želimo da naša pjesma nadjača zvuk sirena koje plaču i fijuk raketa. Beograde, danas pjevamo za tebe!“ – Mikis Teodorakis, 1999. Atina


Mikis Teodorakis je grčki kompozitor i vođa pokreta otpora protiv profašističke vojne hunte u Grčkoj tokom druge polovine dvadesetog vijeka. Svjetsku slavu je stekao radeći muziku za filmove „Grk Zorba“, „3“ i „Serpiko“. Njegov uticaj je ogroman ne samo na polju muzike, nego i na polju politike. Borac je protiv nacista i diktature.

Rođen je 29. jula 1925. godine, na ostrvu Hios u Grčkoj. Sa trinaest godina napisao je svoje prve kompozicije. Kompanovao je i van tradicionalne muzike, napisao je preko hiljadu pjesama, brojne simfonije, opere, baletsku, kamernu i filmsku muziku.

1963. godine osnovao je Lambrakisovu Demokratsku Mladež i postaje njen predsjednik. 1964. godine izabran je za poslanika u grčkom parlamentu.

Kao član pokreta otpora tokom nacističke ere i grčkog građanskog rata poslije Drugog svjetskog rata, i kao borac protiv vojne diktature između 1967. i 1974. godine, bio je proganjan, zatvoren i mučen. Čak, je i njegova muzika u Grčkoj jedno vrijeme bila zabranjena. 1974. vraća se u demokratsku Grčku, i od tada je jedan od kreatora njene politike.

Prije skoro 19 godina, 26. aprila 1999. godine sa trga Sintagma, Atinom su odzvanjale riječi čuvenog grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa u znak podrške srpskom narodu i u znak protesta protiv bombardovanja Srbije. 

Danas nakon toliko godina od dešavanja u Srbiji, u 92. godini života, njegova borba za pravdu i slobodu ne prestaje. 


Tako je Teodorakis juče u Atini bio jedan od govornika na protestu protiv kompromisa oko imena Makedonija, poručivši da je „svježe sjećanje na Jugoslaviju“ a da će Grčka biti „sljedeća žrtva“ i da neće dati ime Makedonija.

 

Autor: Danka Savić

 

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog