Republika Srpska

2,9 miliona eura za modernizaciju regionalnog puta R-435 između Nevesinja i Berkovića

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, gospodin Vjekoslav Bevanda je 08. februara 2018. godine potpisao grant sa vladom Holandije za modernizaciju regionalnog puta R-435 između Nevesinja i Berkovića.

R-435 je regionalni put dužine 32 km koji povezuje opštine Nevesinje i Berkoviće. Ovaj put je sagrađen krajem 19. vijeka i trenutno je u vrlo lošem stanju, zbog čega je nemoguće voziti brzinom većom od 40 km/sat. Kao posljedica toga, građani ova dva grada moraju voziti velike daljine obilaznim putevima kako bi stigli u škole, bolnice i druge javne ustanove. Ovaj projekat će modernizirati regionalni put i poboljšati dostupnost i mogućnosti za ekonomski rast obje opštine, koje imaju više od 15.000 stanovnika.

Grant u iznosu od 2,9 miliona eura odobrio je ORIO u ime Ministra spoljne trgovine i razvojne saradnje Holandije. Ministarstvo za saobraćaj i veze Republike Srpske prijavilo se za grant iz programa ORIO, koji je namijenjen za razvoj infrastrukture, a u ime holandskog Ministarstva vanjskih poslova ga implementira Holandska agencija za privredu. Projekat ORIO ima za cilj da doprinese razvoju drustvenog i privatnog sektora. Za Bosnu i Hercegovinu odobrena su tri ORIO granta u vrijednosti od vise od 13 miliona eura.

Ukupni investicioni troškovi modernizacije puta iznosiće 12,3 miliona eura, od čega će ovaj grant pokriti 27%, dok će preostala potrebna sredstva obezbediti Javno preduzeće Putevi RS, podržano garancijom Ministarstva finansija. Očekuje se da će obnova puta biti završena do kraja 2021. godine.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog