Vijesti

„Autoputevi RS“ savjetnike plaćaju 9,4 miliona KM!

Milionski troškovi za konsultantske usluge i ove godine aktuelna su tema u „Autoputevima Republike Srpske“, iako je njihove stvarne efekte teško izmjeriti.

Ipak, i te kako je vidljivo da je za savjetovanje u okviru izgradnje mreže autoputeva u RS ovo javno preduzeće spremno da izdvoji čak 9,4 miliona KM pa najpovoljnije ponuđače traži posredstvom tek raspisanog tendera, saznaje portal CAPITAL.ba.

Ugovor će biti potpisan na četiri godine, što znači da će firma koja se bude uklopila u ovu cifru godišnje inaksirati 2,34 miliona KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost.

U tenderskoj dokumentaciji stoji da su neophodne pravne, finansijske i tehničke konsultacije tokom pripreme i provođenja strategije u vezi sa koncesijama i javno-privatnim partnerstvima u okviru izgradnje mreže. Konsultatnte će „Autoputevi“ sačekati do 2. aprila, kada je i posljednji rok za dostavu ponuda.

Isti ovakvim tenderom preduzeće je bilo okupirano i prije dvije godine. Tada se za ovaj period tražila firma koja će nuditi savjete po cijeni od 4,6 miliona KM. Najsrećnije u odabiru bilo je društvo za reviziju i konsalting „Deloitte“.

Tada je ponuda grupe “Ces COWI” iz Beograda, “Deloitte Central Europe Limited” Nikozija Kipar i Deloitte Beograd bila zapravo i jedina pristigla, a godišnje je na njihovim računima završavalo oko 2,3 miliona KM. Ovaj ugovor ističe 1. aprila ove godine.

U „Autoputevima“ nikada nisu opravdali ranije date milione za konsultacije pa je tako bilo i danas. Na pitanja CAPITAL-a o konkretnim rezultatima ranijeg dvogodišnjeg savjetovanja, ali i planovima za naredne četiri godine u kojima će dati 9,36 miliona KM odgovori do objave teksta nisu stigli.

Međutim, kod ranije raspisanog tendera istakli su da su ugovorom o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) obavezani da angažuju konsultante.

„Tim ugovorom, između ostalog, definisano je da će ‘Autoputevi RS’ angažovati konsultante da pomognu u pripremi i implementaciji strategije u vezi sa koncesijama i/ili javno-privatnim partnerstvom“, kazali su tada u „Autoputevima“.

NS RS: Koliko su u „Autoputevi RS“ uložili u izgradnju?

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po projektu izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj u iznosu od 47 miliona evra, radi obezbjeđenja dodatnih sredstava potrebnih za završetak izgradnje tog autoputa.

Usvojen je zaključak, koji su predložili poslanici skupštinske većine, prema kojem se zadužuje Vlada RS da u roku ne dužem od 30 dana obavijesti Narodnu skupštinu o visini iznosa vlastitih sredstava koje su “Autoputevi RS ” uložili u projekat izgradnje autoputa Banjaluka-Doboj sa prikazivanjem svih troškova uloženih sredstava.

Topić: Autoput Banjaluka-Doboj 402 miliona KM

Direktor preduzeća “Autoputevi RS“ Dušan Topić izjavio je sinoć da će kreditno zaduženje za izgradnju autoputa Banjaluka-Doboj iznositi 402 miliona evra, što je jednako vrijednosti radova.

“Pred Skupštinom je dokument o dodatnom zaduženju našeg preduzeća za završetak radova na autoputu Banjaluka-Doboj u iznosu od 47 miliona evra kod Evropske investicione banke, gdje je osnovni kredit od 160 miliona evra, što znači da će ukupno zaduženje biti 207 miliona evra”, rekao je Topić.

Osim ovog, kaže Topić, u Evropskoj banci za obnovu i razvoj za dionicu autoputa od Doboja do Prnjavora podignut je kredit od 185 miliona evra i sada je u pripremi dodatno zaduženje od 10 miliona evra.

 

Izvor: capital
Twitter
Anketa

Kako biste ocijenili dosadašnji rad predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika?

Rezultati ankete
Blog