Intervju

Marija Herceg: Dobar tekst potiče čitatelja na aktivnost!

Najmanje blogera u blogosferi Bosne i Hercegovine ima u Hercegovini. Ali, bez obzira na to, na nedavno završenom #FrontalBlogChallenge zasluženo drugo mjesto osvojila je Marija Herceg iz Ljubuškog. Karakteristična po svom načinu pisanja i izražavanja koje je skoro uvijek propraćeno istančanim humorom, te blog polemikama sa pobjednikom FBC Denisom Čarkadžićem na prvom modulu seminara koji je održan na Kozari, ne sumnjamo da je Hercegovina postala bogatija za jednog dobrog i kvalitetnog blogera.

FRONTAL: Šta je za Vas značilo učešće u Frontal Blog Challenge-u i kakvi su utisci sada kada je završen?

HERCEG: Odličan projekat kojim već etabliran portal nudi dio svog javnog prostora za one koji se žele baviti pisanjem. Ideja je jednostavna, pa se isprva čini da je široko zastupljena i kod drugih popularnih bh portala, ali nije, i ovo što radi Frontal je fantastičan start mnogih uspješnih blogerskih karijera. Više nego vjetar u leđa, rekla bih. Zahvalna sam na odličnim seminarima i interaktivnim predavanjima profesora Varagića, a najviše na osvojenom drugom mjestu koje mi je već značajno za smjerove u kojima se želim razvijati.

FRONTAL: Da li je Frontal Blog Challenge ispunio Vaša očekivanja?

HERCEG: FBC je skoro ispunio sva očekivanja. Ostalo je saaaamo  - da i moju facu uvrstite tamo među vaše stalne blogere :P Da, sasvim neskromno – priznajem. Zadržavam super prijateljstva i kontakte koje sam tamo ostvarila. Ako ne zamjere cjepidlačenje nas blogera oko objave svakog pojedinog teksta. :D Vjerujem da ekipi iza projekta ne treba ovaj naš feedback da bi se uvjerili koliko smo oduševljeni njihovom (realiziranom) idejom.

FRONTAL: Šta ste naučili tokom dva modula seminara i koliko je to poboljšalo Vaše pisanje?

HERCEG: Tijesno je ovdje za sve to. Ali ako budete pratili jednog od potomaka tog seminara – moj blog hercegm.blogspot.ba možete vidjeti što nas je sve FBC s profesorom Varagićem naučio. Još sam pod dojmom da je ovaj TEDx čovjek nije umorio od neprestalne priče nego nas je  još i proganjao da iskoristi svaki trenutak i prenese nam svoja iskustva. Veliki mu pozdrav, ako uopće prati još ove svoje wannabe-čitane učenike...

FRONTAL: Kakve blogove lično volite najviše da pišete?

HERCEG: Smješne. Džaba svakom moje prepucavanje, ako barem i najskeptičniju osobu  malo ne – nasmijem. Prirodno je da ono što pišem odražava ono što čitam. Na blogu ćete naći razne teme. Ali razlog tome je što se igram i što je moj blog još na početku. Inače, volim socio-filozofske teme, nove tehnologije kojima se čovjeku daje respekt umjesto noge u guzicu, društvenu fenomenologiju, aktivizam i artivizam. I ništa od ovoga bez – humora. Dosta je tema iz ovih oblasti u pripremi, izgrizoše nokte čekajuć me da ih raspišem. Politikom se bavim aktivno u gradu u kojem živim, pa ju samo pinkicu dotaknem u nekim svojim tekstovima, jer smatram da dobar tekst čitatelja potiče na aktivnost – barem po pitanju promjene stavova. Zašto onda pisati o nečem na što će svi većinom samo kimnuti glavom ili dati lajk? Inovatinost i libido prema životu - to želim prenijeti na čitatelje svojih tekstova. I pomno promatrati koji tu rečenicu najprije zapaze u mojim tekstovima, jer mi se tako tipkovnica uništava. Nema ništa, bez interakcije. 

FRONTAL: Hoćete li se nastaviti baviti pisanjem?

HERCEG: Da. Ali, želim i ja ukinut autora u interesu pisanja. Naklon velikom Barthesu: jezik je onaj koji govori, a ne autor; pisati znači, kroz unaprijed pretpostavljenu impersonalnost koju nipošto ne valja zamijeniti s paralizirajućom objektivnošću romanopisaca realista, dostići onu točku, gdje samo jezik djeluje, „izvodi!, a ne „ja!". 

Šta drugo da radim s ovom Vašom 'ostavštinom'? Kako vas hvalim, sevap bi bio da me uvrstite među kolumniste. Dajte temu, bacam se na istraživanje :D   

 

Autor: Danka Savić
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog