Banja Luka

Otvaranje izložbe Petra Lubarde u MSU RS

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, u četvrtak 15. februara 2018. godine u 19.00 časova, biće otvorena izložba Petar Lubarda 1907–1974–2017, koja se realizuje u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog u Novom Sadu i Kućom legata u Beogradu.


Riječ je retrospektivnoj izložbi koja pruža uvid u stvaralaštvo Petra Lubarde od perioda između dva svjetska rata pa do kraja njegovog života. Postavka u Banjaluci obuhvatiće djela iz kolekcija Kuće legata u Beogradu i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog kao i slike iz Umetničke zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti (Beograd), Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i iz privatne kolekcije, te bogatu arhivsku građu i pojedine dokumente koji se ovom izložbom prvi put predstavljaju publici.

U okviru postavke biće izložena i slika Petra Lubarde „Stara maslina“ iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložba je zajednički projekat Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata, a osmišljena je povodom obilježavanja 110 godina od rođenja Petra Lubarde, jednog od najznačajnijih predstavnika nacionalne moderne umjetnosti XX vijeka.

Pavle Beljanski, diplomata i kolekcionar bio je prijatelj i mecena slikara Petra Lubarde, a za svoju kolekciju izabrao je njegovih devet vrhunskih ostvarenja iz perioda između dva svjetska rata. U sastavu Kuće legata u Beogradu je Legat Petra Lubarde, jedinstven po izložbenom prostoru bivšeg slikarevog ateljea i kolekciji u kojoj dominira Lubardino stvaralaštvo od pedesetih godina XX vijeka do kraja umjetnikovog života. 

Izložba je priređena u avgustu 2017. godine, najprije u Dvorcu Petrovića - Centru savremene umjetnosti Crne Gore (Podgorica), zatim u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (Novi Sad), potom u Kući legata (Beograd) i u galeriji „Petar Lubarda“ (Andrićgrad u Višegradu), postavka će biti predstavljena banjalučkoj publici do 13. aprila 2018. godine. 

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Kako biste ocijenili dosadašnji rad predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika?

Rezultati ankete
Blog