Banja Luka

Otvaranje izložbe Petra Lubarde u MSU RS

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, u četvrtak 15. februara 2018. godine u 19.00 časova, biće otvorena izložba Petar Lubarda 1907–1974–2017, koja se realizuje u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog u Novom Sadu i Kućom legata u Beogradu.


Riječ je retrospektivnoj izložbi koja pruža uvid u stvaralaštvo Petra Lubarde od perioda između dva svjetska rata pa do kraja njegovog života. Postavka u Banjaluci obuhvatiće djela iz kolekcija Kuće legata u Beogradu i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog kao i slike iz Umetničke zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti (Beograd), Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i iz privatne kolekcije, te bogatu arhivsku građu i pojedine dokumente koji se ovom izložbom prvi put predstavljaju publici.

U okviru postavke biće izložena i slika Petra Lubarde „Stara maslina“ iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložba je zajednički projekat Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata, a osmišljena je povodom obilježavanja 110 godina od rođenja Petra Lubarde, jednog od najznačajnijih predstavnika nacionalne moderne umjetnosti XX vijeka.

Pavle Beljanski, diplomata i kolekcionar bio je prijatelj i mecena slikara Petra Lubarde, a za svoju kolekciju izabrao je njegovih devet vrhunskih ostvarenja iz perioda između dva svjetska rata. U sastavu Kuće legata u Beogradu je Legat Petra Lubarde, jedinstven po izložbenom prostoru bivšeg slikarevog ateljea i kolekciji u kojoj dominira Lubardino stvaralaštvo od pedesetih godina XX vijeka do kraja umjetnikovog života. 

Izložba je priređena u avgustu 2017. godine, najprije u Dvorcu Petrovića - Centru savremene umjetnosti Crne Gore (Podgorica), zatim u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (Novi Sad), potom u Kući legata (Beograd) i u galeriji „Petar Lubarda“ (Andrićgrad u Višegradu), postavka će biti predstavljena banjalučkoj publici do 13. aprila 2018. godine. 

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Da li će podrška Aleksandra Vučića nekom od kandidata iz RS imati uticaja na izbore?

Rezultati ankete
Blog