Vijesti

Bibliobus od septembra vozi knjige u sve dijelove Banjaluke

Pokretna biblioteka sa 5.000 naslova obilaziće ubuduće banjalučka naselja, zbog čega će biti ugašena odjeljenja Narodne i univerzitetske biblioteke po gradu.

Direktorka NUBRS Ljilja Petrović od septembra je najavila uvođenje nove usluge- bibliobusa sa raznovrsnim sadržajima koja će pokrivati teritoriju Banjaluke i zbog čega će uskoro biti zatvorena odjeljenja biblioteke na Starčevici i u Obilićevu, zajedno sa Američkim kutkom.

- Biblioteka na točkovima sa velikim brojem knjiga, pristupom internetu i mnogo propratnih sadržaja, primjenjuje se u mnogim zemljama, u Sloveniji, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, a ovo će biti prvi bibliobus u Bosni i Hercegovini. Prostor bibliobusa je takav da se građani mogu zadržavati, prelistati novine, iznajmiti i vratiti knjige - pojasnila je ona.

Precizirala je da će bibliobus dolaziti u sva područja u Banjaluci koja nisu imala biblioteku, napraviće raspored kojim danima se nalazi u kojim naseljima i odrediti stajališta.

Petrovićeva ističe da novi bibliotečki servis uvode u godini kada obilježavaju pola vijeka od formiranja Srpske čitaonice.

- Sugrađani neće ništa izgubiti zatvaranjem odjeljenja, mnogo će više dobiti. Bibliobus će moći da ode do prigradskih škola, moći će se organizovati različiti karavani sa piscima, zaokupiće pažnju javnosti, posebno najmlađih do kojih nam je i najviše stalo jer obrazujemo generacije koje će zavoljeti knjigu. Vjerujem da ćemo dobiti dobru mrežu usluga - rekla je ona.

Zbog obimnog posla, odjeljenje NUBRS u Obilićevu ugasiće u narednih godinu dana, a za Američki kutak koji se nalazi u tim prostorijama biće pronađena nova lokacija.

Novi su planovi i za Dečiju biblioteku, koja će biti zatvorena u Boriku i preseljena u zgradu Biblioteke u centru grada.

- Ovo odjeljenje se pokazalo neefikasnim, jer se pretvorilo u lokalno odeljenje za dio Borika, što nam nije u cilju. Pokazalo se i da svaka organizovana posjeta koja dolazi u Banjaluku, sa djecom obilazi Muzej RS i Dječije pozorište RS, međutim ne idu u biblioteku u Borik jer im je previše komplikovano. Dječije odjeljenje zato sada vraćamo u centar i na istom mjestu ćemo imati jedinstvenu cjelinu za odrasle i naše najmlađe, a što daje mogućnost i porodičnih posjeta i članstava. Posebno se radujemo novom dječijem odjeljenju sa još većim brojem radionica nego do sada i gdje vjerujemo da će djeca radije dolaziti nego u područne biblioteke – zaključila je Ljilja Petrović.

 

Izvor: Blic 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog