Vijesti

Jerinić: Priča o osiromašenom uranijumu je laž

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, te Kancelarija za odbrambenu saradnju američke ambasade BiH planiraju NATO vežbu na Manjači pored Banjaluke.

Međutim, prašinu je podigla informacija koju je objavio portal Dnevnik.ba, koji tvrdi da je plan da u vežbi učestvuju i američki avioni A-10, koji će ispaljivati municiju punjenu ozloglašenim osiromašenim uranijumom.

- U tu svrhu, stanovništvo je potrebno medijski pripremiti kako ne bi sabotirali vežbu – objavio je pomenuti portal pozivajući se na izvore i dokumente iz Ministarstva odbrane BiH.

Međutim, zamjenik ministra odbrane BiH iz Srpske Boris Jerinić za „EuroBlic“ tvrdi da se radi o lažima i dezinformacijama. Jerinić pojašnjava da detalji vježbe još nisu dogovoreni, ali da je moguće da će u njoj čestvovati i avioni.

- Sigurno neće biti korištena ni bojeva municija, a kamo li ona s osiromašenim uranijumom. To se ne radi nigde u svijetu i tako nešto niko od nas ne bi dozvolio. Riječ je o vježbi koja je u planu kroz bilateralnu saradnju i održani su samo početni sastanci. Neće biti posljedica po građane – podvlači Jerinić.

Kako je objavio Dnevnik.ba, sve je dogovoreno na sastanku s generalmajorem Džonom Gronskim, zamjenikom komandanta američkih kopnenih snaga za Evropu.

- NATO vježba trebalo bi da bude realizovana kroz dve faze: prva je teorijska obuka oficira OS BiH od februara pa do kraja 2018. godine, a druga, početkom 2019. godine, i to gađanje eskadrile aviona A-10 na poligonu Manjača. Učesnici vježbe bili bi vojnici NATO, njih 400, locirani u kasarni “Kozara” u Banjaluci. U okviru toga je i eskadrila od 10 aviona (što američkih, što litvanskih) lociranih na aerodromu Mahovljani. Avion A-10 sadržava top od 30 milimetara „vulkan“ s municijom, odnosno neku vrstu osiromašenog uranijuma – navodi se u dokumentu.

Prema njihovim navodima, ranije su Ministarstvo obrane BiH, Zajednički štab OS BiH i Kancelarija za obrambenu saradnju pri Ambasadi SAD u Sarajevu organizovali sastanak povodom ovih aktivnosti. Sastanku su navodno prisustvovali i srpski generali iz OS BiH, Mirko Tepšić, Dragan Vuković, te Boris Jerinić i Zoran Đerić, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH, Mladena Ivanića.

- Dokumenti u posjedu portala Dnevnik.ba dokazuju kako su srpski predstavnici (Savez za promjene) u MO BiH i OS BiH bili saglasni s izvođenjem NATO vežbe na području Srpske, a pukovnik Planičić je zbog neslaganja izvođenja vježbe odstranjen do daljnjeg angažmana. Inače, od SAD su navodno do sada nagrađeni upravo generali Vuković i Tepšić. Vuković na dužnost u Austriju, a Tepšić na dužnost u SAD – navodi portal.

Prema istom izvoru, general Anto Jeleč, donedavni načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, tražio je pojedine informacije o ovoj vežbi, odnosno o tome kakva će se municija koristiti, sadrži li osiromašeni uranijum, bijeli fosfor i napalm zbog mogućnosti izazivanja požara, koje bi to lokacije, odnosno poligone i strelišta tražile OS SAD.

Đerić: Niko iz Ivanićevog kabineta nije prisustvovao sastanku

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Zoran Đerić tvrdi da ni on niti bilo ko iz kabineta člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića nije prisustvovao sastanku na kojem je dogovarana NATO vježba u Banjaluci.

- Nismo znali ni da rade pripreme za tu vježbu - rekao je Đerić Srni i dodao da je to "notorna glupost koja će završiti na sudu".

General Vuković: Јoš nije postignut dogovor o vježbi u Banjaluci

Organizovanje vojne vježbe na Manjači, nadomak Banjaluke, još nije dogovoreno, i te aktivnosti još traju. Ne zna se ni ko bi bio od vojnika, ni ko bi gađao, ni čime i gađao.

Ovo je izjavio general Oružanih snaga BiH Dragan Vuković, na pitanje o navodnom dogovoru koji je bh. strana postigla sa američkom, a u vezi sa organizovanjem vojne vježbe na Manjači na kojoj bi se gađalo i osiromašenim uranijumom!

Vuković je rekao da nikada nije prisustvovo jednom takvom sastanku, te da je ovo što nam je rekao sve što zna.

 

 

Izvor: Blic 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog