Svijet

Stoltenberg: NATO ne vidi Rusiju kao prijetnju

Generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse Jens Stoltenberg kaže da NATO mora da nastavi da teži ka smanjivanju tenzija i saradnji sa Rusijom.

Jens Stoltenberg u intervjuu za Forin polisi napominje da Alijansa ne vidi nikakvu prijetnju Rusije prema bilo kojoj članici NATO-a.

"Stoga sam veoma pažljiv što se tiče prevelikih spekulacija o hipotetičkim situacijama. Ono što mogu da kažem je da, ukoliko se dogodi bilo šta slično Krimu ili Ukrajini, reagovala bi cijela alijansa, jer je NATO tu da štiti i brani svoje saveznike od bilo koje prijetnje", odgovorio je Stoltenberg, upitan šta bi NATO uradio kada bi Rusija "uradila na Baltiku ono što je uradila u Ukrajini", prenio je Tas.

Šef Alijanse je rekao da prisustvo NATO-a za cilj ima da spriječi, ne da započne sukob.

Prema njegovim riječima, NATO će težiti ka saradnji sa Rusijom u arktičkom regionu.

"Vidimo povećanje tenzija na Sjeveru, ali moramo da nastavimo da težimo ka smanjivanju tenzija i saradnji, koju smo decenijama razvijali sa Rusijom. Čak i tokom Hladnog rata smo viđali saradnju članica NATO i Sovjetskog Saveza. Moramo da budemo prisutni, ali na proporcionalan, odbramben način", rekao je Stoltenberg.

 

Izvor: Tanjug 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog