Kultura

"Nismo svi letači" sutra premijerno u DP RS

Premijera predstave "Nismo svi letači" po tekstu Marija Ćuluma i Milana Gajića, a u režiji Igora Tešića, biće izvedena u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS) sutra 23.02. sa početkom u 19 časova.

Radi se o komadu koji mogu da gledaju djeca od četiri godine uzrasta pa naviše, a autori predstave prije svega ističu njen obrazovni i zabavni karakter. Naime, priča prati pingvina Žorža koji se izlegao iz jajeta zalutalog u Afriku. Žorža usvaja porodica ptica letača koja nije mogla da ima sopstvenu djecu i s vremenom uviđa da s njim nešto nije u redu pošto ne umije da leti. Doktor Sova im otkriva da je njegovo ponašanje sasvim  normalno za jednog pingvina, ali pravi problemi nastaju njegovim polaskom u školu kada se susreće sa pticama koje nisu imale priliku da upoznaju drugačije od sebe.

"'Nismo svi letači' je upravo prihvatanje drugačijeg i htjeli smo da kroz priču iz ptičjeg svijeta ukažemo na te probleme različitosti i prihvatanja. Mislim da će djeca dobro reagovati na ovu predstavu jer je tekst napisan jednostavnim dječjim jezikom i sve situacije koje se dešavaju njima su bliske", kazao je Mario Ćulum, koautor teksta, dodajući da za mnogu djecu i sama situacija polaska u školu može biti problematična. On ističe da je zadovoljan saradnjom sa ansamblom i tehničkom ekipom Dječijeg pozorišta, s obzirom na to da je njemu i Igoru Tešiću ovo prvi angažman u ovoj kući.

"Ovo je bilo divnih mjesec dana u mom životu. Nisam imao nijednu moguću prepreku ili problem u smislu međuljudskih odnosa, da neke stvari ne idu dinamikom kojom sam želio da idu. Ja sam zadovoljan, i sad je na publici da da svoj sud, ali ne na onoj starijoj. Stariji znaju da budu zlonamjerni ili da potapšu po ramenu reda radi, zato me interesuje reakcija klinaca. Njihov sud mi je jedino bitan", kaže Igor Tešić, posebno pohvalivši ansambl DP RS i scenografiju Berine Šuščević.

Šuščevićeva je kazala da je ideja za scenografiju bila da se svede dječje igralište u ptičji svijet tako da ta realizacija ne bi smetala animaciji koja ide sa video-bima.

Animaciju potpisuje Miroslav Matić, kostimografiju Jelena Savić, lutke i rekvizita Zoran Bjelošević, ilustracije Jelena Žilić, koreografiju i scenski pokret Ana Tešić, kompoziciju Mladen Matović, dok su u podjeli glumci: Dragan Vučić, Đurđa Vukašinović, Aleksandar Blanić, Dragan Banjac, Božana Bijelić, Snežana Milidrag, Ana Anđelić, Slobodan Perišić i Svjetlana Andrić. Upravo Svjetlana Andrić kazala nam je kako je ovo jedna od rijetkih predstava za koju je bilo sve spremno nekoliko dana prije premijere.

"Što se tiče rada na predstavi, sve je prošlo u najboljem mogućem redu i saradnja sa Igorom Tešićem je bila odlična. Mene lično što se tiče, sa Tešićem i Ćulumom sam imala priliku i ranije da radim, stoga mi je drago što su dobili priliku da rade i sa ansamblom DP RS, koji je veoma uvježban", navodi Andrićeva.

Predrag Bjelošević, direktor DP RS, istakao je da kuća na čijem je čelu u predstojećoj proljećnjoj sezoni želi da pruži priliku umjetnicima koji dosad nisu bili u prilici ovdje da rade, a takav je bio slučaj sa Tešićem i Ćulumom, na korist umjetnika i, kako zaključuje, samog Dječijeg pozorišta.

 

Izvor: Nezavisne

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog