Društvo

Visoko: Počela četvrta sezona Lino višebojca u BiH (FOTO)

Petnaest gracioznih gimnastičarki zabljesnule su dvoranu Franjevačke klasične gimnazije pokretima, blistavim kostimima i upečatljivim nastupom na početku prvog ovogodišnjeg Lino višebojca.

Skoro hiljadu učenika OŠ Safvet-beg Bašagić iz Visokog, maskama, transparentima i gromoglasnim navijanjem, pozdravilo je početak četvrte sezone Lino višebojca u Bosni i Hercegovini. Posebno je oduševljenje izazvao veseo i zabavan ulazak visočkih sportista – miljenika školaraca, koji su tokom cijele manifestacije bodrili takmičare. Esmir Džafić, fudbaler Bosne iz Visokog i bivši reprezentativac BiH; Merima Semić, fudbalerka ženskog NK Mladost iz Novog Travnika; Mahir Džuđo, bivši rukometaš RK Bosna iz Visokog i reprezentativac, te Sadžid Bulat, član Karate kluba Visoko - državni i evropski prvak u karateu i Senahid Bulut, svjetski, evropski i balkanski prvak u karateu i sportista godine u Zeničko-dobojskom Kantonu – bili su prava inspiracija i uzor takmičarima ali i svim učenicima OŠ Safvet-beg Bašagić.

Zbor Andolka otvorio je kulturno umjetnički program izvođenjem narodne pjesme ”Ruse kose”, potom je razred VI-3 izveo pozdravnu koreografiju, a folklornom tačkom i predstavljanjem borilačkih vještina zaokružili su dio programa kojim je otvoren Višebojac.

Selma Aliomerović, učenica VI-3 napisala je najbolji literarni rad na temu Svijet po mom koji je izazvao veliki pljesak.

Učenice i učenici u dobi od 5. do 9. razreda takmičili su se u osam disciplina: trčanju, skoku u dalj, izvođenju slobodnih udaraca na gol, pogađanju košarkaških obruča, potezanju užeta, i pokazali svoje kulturno-umjetničko stvaralaštvo. Najboljim navijačima stručni je žiri proglasio cijelu školu dok su najbolje transparente napravili učenici VI-3 razreda. Najbolju i najzapaženiju masku je imala Nermana Halilović iz IV-2 u kostimu divlje Lino mačke.

Pobjednici Lino višebojca OŠ Safvet-beg Bašagić u Visokom su, u konkurenciji dječaka, Alen Užičanin iz VII-1, a u konkurenciji djevojčica Hana Bećirhodžić iz IX-2 razreda.

Lino višebojac, projekt pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog Kantona te Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, pet županijskih/kantonalnih ministarstava i pedagoških zavoda, te medijsku podršku Sportskih novosti, a u organizaciji kompanije Podravka u BiH realizuje se već više od decenije u Hrvatskoj a od prije četiri godine Bosna i Hercegovina je dio ove zanimljive karavane.

Lino višebojac je projekt čiji je cilj podstaći učenike osnovnih škola na bavljenje sportskim aktivnostima i razvijanje njihovih sportskih navika, te promociju školskog sporta i učeničkog stvaralaštva, a već četvrtu godinu se održava i u osnovnim školama širom Bosne i Hercegovine. Nakon Visokog, Lino višebojac nastaviće svoju turneju u Tesliću, Gračanici, Sanskom Mostu, Ljubuškom, Čitluku, Istočnom Sarajevu i Mostaru.

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog