Frontal Blog Challenge

Blog kao posljednja „necenzurisana oaza“

Na nedavno održanoj specijalizovanoj obuci za blogere #FrontalBlogChallenge, polaznici su kroz dva modula predavanja mogli da nauče sve o pisanju blogova, njihovoj važnosti, kreiranju kvalitetnog sadržaja te različitim tehnikama plasiranja i promovisanja na internetu.

Kolika je zapravo danas važnost blogova i njihov uticaj?

Uticaj blogova postaje toliko jak skoro kao i uticaj medija, što govori i podatak da su mnogi političari pokrenuli svoje blogove kako bi komunicirali sa „običnim“ ljudima. Danas blogovi imaju sve više uticaja na kreiranje javnog mnjenja a blogerima ja data sloboda lakšeg načina javnog izražavanja mišljenja koje dolazi do armije čitalaca.

Šta blog omogućava kada je u pitanju politički aktivizam?

„Mnogi utjecajni političari ili politički kritičari su izrasli iz blog platformi, primjerice talijanski Beppe Grillo ili američki Markos Moulitas čija platforma Daily Kos okuplja progresivce u Americi i ima značajan utjecaj na američke demokrate. Blog je iznimno zahvalna i značajna platforma za politiku i političare i ako je ikako možete, svakako je iskoristite“, kazao je Marko Rakar, bloger, komunikacijski stručnjak i politički savjetnik, koji je na prvom modulu Frontal Blog Challenge-a  podijelio svoje znanje sa učesnicima.

 

On smatra da je blog idealan alat za promovisanje političkih stavova, te da je danas kada imamo cenzurisane i kontrolisane medije blog kao forma više nego dobordošla.

„Blog kao forma je po meni idealni alat za promoviranje političkih stavova. On nije ograničen limitima pažnje koju čitatelji imaju na društvenim mrežama, formom je slobodniji od novinskih članaka i naravno može kombinirati sve mogućnosti digitalnih platformi u ilustraciji sadržaja ( od teksta, fotografija, audija i videa do ilustracija i infografika). Blog je idealan i kao nadopuna medijskom tekstu, primjerice ako ste dali neku izjavu ili napisali članak, upravo je blog idealno mjesto za dodatne i detaljnije objašnjenje svojih tvrdnji ili ideja. U današnjem svijetu koji s jedne strane dopušta razne ekstremizme a istovremeno ograničava autore u izražavanju mišljenja zbog kvazipolitičke korektnosti netko može pomisliti kako su mediji postali cenzurirani i kontrolirani pa je povratak blogiranju kao formi više nego dobrodošao“, rekao je Rakar.

Da značajnu ulogu u osvještavanju javnosti i širenju informacija imaju blogeri smatra i Ivana Marić, politička analitičarka i jedna od učesnica Frontal Blog Challenge-a.

 

„U državi u kojoj vlada organizirani kriminal prevođen vladajućim političkim strukturama nije nikakvo iznenađenje da su se i mediji priklonili političkim vlastodršcima. Neki mediji su se odlučili da podržavaju opozicione snage, a jako mali broj medija je ostao objektivan i profesionalan. Biti objektivan u uvjetima u kojima vlast u rukama drži skoro sve konce nije jednostavan, a ni siguran posao. Svaka nova kritika moćnika oduzima dio marketinškog kolača čime vam moćnici javno do znanja stave šta misle o tome. Jedini način je da mediji u takvim uvjetima imaju podršku međunarodne zajednice. U osvještavanju javnosti i širenju informacija o zakulisnim i nelegalnim radnjama političkih elita sve značajniju ulogu imaju blogeri i društvene mreže. Broj odvažnih pojedinaca koji se usude javno govoriti o tome je jako mali, ali je njihov domet veliki. Njihov utjecaj bi bio još veći da se veći broj građana odvaži da ih javno podrže umjesto što to rade 'u sebi' ili skrivajući se iza lažnih profila. Sve dok se većina građana ponaša kukavički država treba odvažne pojedince”, rekla je Marićeva.

Danas je dijelimična ili potpuna zabrana javno upotrebljene pisane ili izgovorene riječi prisutna skoro u svim medijima, prvenstveno zbog opasnosti po vlast, a manje zbog društvenog poretka. U svijetu internet novinarstva, sve je manje platformi na kojoj se bez ikakve cenzure mogu objavljivati tekstovi. 

Priliku da slobodno i bez ikakve cenzure iskažu svoje mišljenje imali su učesnici FBC-a, među kojima je i pobjednik Denis Čarkadžić koji ističe da nimalo nije lako dobiti prostor u online medijima.

 

“Dobiti prostor u online medijima nije nimalo lako. Pod pretpostavkom da je to što pišete kredibilno i kvalitetno, uvijek je pitanje koliko i kakvih medija je spremno da vam ustupi prostor s obzirom na nemali uticaj koji politički centri moći imaju na njih. Naravno, postoje online mediji koji i danas pod ovako teškim okolnostima uspjevaju da ostanu svoji. Zato je pisanje na svom blogu najbolji način ne samo da se počne pisati, već i da se piše slobodno i bez cenzure. To naravno ne znači da ako pišete na svom blogu ne postoji odgovornost spram javnosti ali i zakona, naprotiv. Međutim,  ako znate da pišete, ako imate želju i ako istrajete u tome, bez sumnje će vam se otvoriti vrata da vaše mišljenje postane dostupno i na tzv. pravim online medijima. Pisati na blogu o politici nije profitabilno, ali jeste društveno korisno i prijeko potrebno pod uslovom da vaši tekstovi promovišu društveno afirmativne vrijednosti“, istakao je Čarkadžić.

Sve tekstove učesnika #FrontalBlogChallenge možete pročitati OVDJE

 

 

Autor: Danka Savić

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog