Republika Srpska

Prezentacija o dobrovoljnom dodatnom penzijskom osiguranju u Bijeljini

Predstavnici Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda održali su prezentaciju o trećem stubu penzijskog osiguranja, te o prvom dobrovoljnom penzijskom fondu u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini pred članovima Privrednog savjeta grada Bijeljina.

Cilj prezentacije bio je da se predstavnici lokalnih privrednih društava, kao i predstavnici Grada Bijeljina i drugih važnih institucija u Bijeljini, upoznaju sa novim oblikom penzijskog osiguranja u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Članovi Privrednog savjeta, radnog tijela koje prati aktuelna pitanja iz oblasti privrede na području Grada, predlaže odgovarajuće mjere i preporuke u cilju unapređenja lokalnog razvoja, ali i razmatra značajna razvojna pitanja i prati sva pitanja koja su od interesa za lokalni ekonomski razvoj, imali su priliku iz prve ruke čuti koje su osnovne karakteristike, ali i prednosti ovog vida štednje za starost. Privredni savjet grada Bijeljine čine predstavnici lokalnih privrednih društava, te predstavnici grada Bijeljina i drugih važnih institucija u gradu Bijeljini.

“Budući da je dobrovoljno dodatno penzijsko osiguranje, odnosno treći stub penzijskog osguranja, novina u Republici Srpskoj, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, jedan od primarnih ciljeva Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda je edukacija poslodavaca, zaposlenih i pojedinaca o sistemu dobrovoljnog penzijskog osiguranja. Zaista nam je drago što su lokalni preduzetnici u Bijeljini, ali i predstavnici Grada Bijeljina, pokazali interesovanje za ovaj vid štednje za starost. Budući da interesovanje za dobrovoljno dodatno penzijsko osiguranje svakodnevno raste kako kod privatnih kompanija i udruženja građana, tako i kod javnih preduzeća i institucija, mi imamo namjeru nastaviti sa ovakvim i sličnim prezentacijma širom Republike Srpske“, izjavio je Tomaž Završnik, direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom.

Dobrovoljno penzijsko osiguranje u zemljama okruženja (Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Slovenija) funkcioniše u prosjeku već 15 godina, a prvi dobrovoljni penzijski fond u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini zvanično je počeo sa radom krajem novembra 2017. godine kada su predstavnici nekoliko javnih i privatnih preduzeća potpisali memorandume o procesu pristupanja Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu.

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog