Kultura

Četiri decenije na sceni “Prosvjete”: Živko Petrović, perjanica kulturnog delovanja u Tesliću

Udruženje književnika Slovenije dodelilo je Plaketu za uspešnu saradnju i negovanje srpske kulture, književnosti i folklora Živku Petroviću iz Teslića.

Ovaj entuzijasta, pod okriljem „Prosvjete” više od 40 godina podstiče i razvija kulturno - umetničko stvralaštvo u svome kraju. Priznanje iz Slovenije ohrabrilo je Petrovića da ove godine inicira formiranje Književnog kluba u Tesliću.

Među najvrednijim članovima, književnicima i poetama su Vojislav Jovanić, Slavojka Bukvić, Slava Stanojević, Milan Jović, Vasilije Šainović, Miloš Milićević …

Petrović je na promociji zbirke pesama Silvane Aleksić koju je objavila „Prosvjeta”, a štampanje pomogao Savez srpske dijaspore Slovenije naglasio da je kultura njegov neodoljiv izazov. Ova promocija je jedan od brojnih programa koje je u Tesliću organizovala „Prosvjeta” a osmislio njen dugogodišnji predsednik Živko Petrović, poznat po nadimku Kiko.

On je takođe zaslužan i za formiranje Dramskog pozorišta „Branislav Nušić“, gde je režirao 15 predstava i u nekoliko imao glumačke uloge.

– Kultura u opštini Teslić je na visokom nivou, za razliku od drugih gradova u susedstvu. Nekoliko stotina članova „Prosvjete”, raspoređenih u folklorni ansambl, književni klub, pevačku grupu, muzički orkestar, uspešno širi glas o svome gradu na pozornicama u regionu i inostranstvu – uverava Petrović, veoma predan amaterizmu u kulturi.

Zaposlen je u teslićkom „Telekomu”, elektrotehnika je njegov životni poziv ali je scena, na kojoj je u mladosti zaradio prvi aplauz pevajući u mešovitom horu, njegova neizmerna ljubav. On navodi manifestacije i programe na kojima „Prosvjeta” ima važnu ulogu.

- Dičimo se „Teslićkim letom”, koncertima izvorne, narodne, klasične, pop, rok, džez muzike, predstavama, izložbama, nastupima folklornih društava, festivalima… Prepoznatljive su naše manifestacije „Cicvarijada”, „Fišijada”, „Ovnovijada”, festival „Naša stvar“ – navodi Petrović.

Ovaj sagovornik, osim programa u gradu, kaže da ne zapostavljaju ni teslićka sela i druge krajeve.

- Pojedine manifestacije, folklorne programe, predstave za decu i odrasle, održavamo u Blatnici, na Vučjoj planini… Imali smo i turneju sa članovima folklorne sekcije „Prosvjete“ pod nazivom „Igrom i pesmom kroz teslićke krajeve“. Nastupali smo u svim većim selima, od Čečave, Pribinića, Buletića, preko Đulića, Blatnice, Očauša, Kamenice, Vitkovaca do Šnjegotine – opisuje Živko aktivnosti kojima je, u saradnji i uz veliku podršku opštinske uprave, veoma posvećen.

Hvali lokalnu vlast i načelnika Milana Milićevića koji su, tvrdi, prepoznali vrednosti i značaj kulture u svakodnevici Teslićana.

O svojim počecima, rado govori jer je u mladosti shvatio značaj kulturno - umetničkog rada.

– Davne 1976. godine, pohađajući Elektrotehničku školu u Sarajevu, postao sam član kulturno-umetničkog društva. Kasnije su KUD-ovi u kojima sam radio, nizali kao najlepše slike i uspomene. Posle povratka u Teslić, postao sam član, a potom i predsednik KUD „Proleter“. Imali smo veliki hor i duvački orkestar sa više od stotinu članova – priseća se Petrović.

Po aplauzima zaključujem da sam još uvek na pravom putu, smatra naš sagovornik, rekavši da ništa nije teško, važno je samo da se voli.

Iz budžeta dobijaju 65.000 KM

U teslićkoj „Prosvjeti”, pored nekoliko stotina amatera angažovano je četvoro stalno zaposlenih poslenika koji brinu o organizaciji programa. Iz opštinskog budžeta godišnje dobijaju 65.000 KM, ali imaju i druge vidove podrške.

 

Izvor: blic
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog