Banja Luka

Izložba u Muzeju RS: Ikonopis je podvig poslušanja

U Muzeju Republike Srpske je u ponedjeljak, 5. marta u 18 časova, otvorena izložba učeničkih radova polaznika prve Škole ikonopisa u Banja Luci.

Škola je trajala devet mjeseci, a dvadesetak polaznika, većinom studenata, pohađalo je ovu Školu u prostorijama OŠ "Ivo Andrić". Organizator Škole, Radmila Luketić, istoričarka umjetnosti iz Beograda i ikonopisac Srpske Pravoslavne Crkve, svoje je radove prvi put prikazala banjalučanima 2015. godine. 

U Banskom dvoru, povodom 20. godina bavljenja ikonopisom, imala je Retreospektivu rada, koncipiranu kao interaktivnu izložbu. Bila je to prilika da posjetioci pogledaju izložene ikone ali i prisustvuju stvaranju novog djela i saznaju više o ikonopisu, što je probudilo interesovanje publike za daljom poukom. Zbog velikog broja zainteresovanih, Radmila Luketić je nakon dvije decenije iskustva i rada, osnovala Školu ikonopisa, gdje je polaznicima tokom devet mjeseci prenosila osnovna znanja i folozofiju stvaranja u ovoj specifičnoj umjetničkoj tehnici.  

"Ikonopis je umetnost u službi spasenja. NJime se ispovedaju osnovne istine naše vere. A to je Tajna Bogoovaploćenja. Odnosno Tajna izobrazivosti Boga. Zato je neophodno da onaj ko se bavi ikonopisom, bude verujući čovjek, koji aktivno učestvje u životu crkve. Odnosno, ko liturgijski živi. Takođe, onaj ko izučava ikonopis, mora mu prići kao svetom delu i biti spreman na podvig rada iz ljubavi i poslušanja prema Bogu. Ta spremnost obuhvata upoznavanje sa tehnološkom, likovnom i teološkom dimenzijom ikone.", rekla je Luketićeva.

Radmila Luketić je znanja sticala na fakultetu u Beogradu, zatim na Višoj školi konzervacije, a potom i u Manastiru Gračanica, gdje je kao manastirski đak, 1993. upotpunila znanje iz ikonopisa i postala slobodni umjetnik, ikonopisac. 

"Dobar crtež predstavlja osnovu svakog dobrog umjetničkog djela, pa tako i ikone. U školi ikonopisa, učenici su se upoznali sa izradom vizantijskog crteža, sa prepariranjem daske, sa izradom jajčane emulzije, sa vrstama pigmenata i njihovom upotrebom, kao i sa samim oslikavanjem ikonografskog sadržaja", 

Izložba radova Škole ikonopisa biće otvorena do 8. marta 2018. godine.

 

Frontal
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog