Intervju

Sreten Krstić: Muzika je najljepša tvorevina ljudskog uma!

Biti koncertmajstor vrhunskog orkestra, kao što je Minhenska filharmonija, znači imati mnogo stresa, ali na sreću tu je i beskrajno zadovoljstvo koje nam nudi muzika.

Više od tri decenije Sreten Krstić, vrhunski srpski violinista, na poziciji je koncertmajstora Minhenske filharmonije, ali njegova istinska potreba jeste muziciranje u manjim kamernim ansamblima. Baš takvim kakav je trio „Gelius” iz Minhena koji čine, pored Krstića, pijanistkinja Mikaela Gelius i čelista Mihael Hel. 

Sreten Krstić je tokom karijere nastupao sa najvećim dirigentima današnjice, poput Serđua Čelibidakea, Zubina Mehte, Džejmsa Livajna, Vaclava Nojamana i mnogih drugih, a sa svojom violinom obišao je čitav svijet. Uskoro se priprema za penziju kad je riječ o Minhenskoj filharmoniji, a to znači da će sada imati više vremena za kamerno muziciranje sa brojnim manjim ansamblima.

Ko je bio inicijator osnivanja ovog trija?

Inicijator je bila klaviristkinja Mikaela Gelius, po čijem prezimenu trio nosi ime, ali priznajem da smo violončelista Mihael Hel i ja bili podjednako zainteresovani da se udubimo u predivnu literaturu klavirskog trija, poslije gudačkog kvarteta sigurno jednu od najznačajnijih formacija kamerne muzike. U tom smislu su nam rad u Minhenskoj filharmoniji i neprestano druženje sa najvećim svjetskim dirigentima i solistima doprinijeli da mnogo naučimo, počevši od najvažnije stvari, a to je da zaista slušamo jedan drugog. U sve to se Mikaela Gelius izvrsno uklopila, stvarajući svojom individualnošću finu cjelinu.

Vi ste dugo koncertmajstor Minhenske filharmonije, šta vam je taj angažman donio, da li vas je spriječio da se okrenete drugim umjetničkim uticajima i u čemu je tajna vaše dugotrajne saradnje?

Biti koncertmajstor vrhunskog orkestra, kao što je Minhenska filharmonija, nije jednostavan posao. Nosi ogromnu odgovornost koja bi, bez pretjerivanja, mogla da se uporedi sa odgovornošću direktora velike multinacionalne kompanije! Svaki sekund probe i koncerta zahtjeva maksimalnu koncentraciju i spremnost da se reaguje pravilno i djelotvorno u potpuno neočekivanim momentima i situacijama. U tom smislu moram da priznam da mi je ova pozicija donijela mnogo stresa koji je trebalo prevazići. Na sreću, postoji i druga strana, a to je beskrajno zadovoljstvo koje nam nudi svijet muzike, kao i saznanje da svakim proizvedenim tonom činite veliki broj ljudi mnogo srećnijim. Pozitivna strana ove pozicije jeste u slobodnom vremenu na koje, kao koncertmajstor, imam pravo što ostavlja dovoljno prostora za bavljenje stvarima koje mene zanimaju, među kojima značajno mjesto zauzima i ovaj klavirski trio. 

Rad u velikom orkestru je istovremeno značio i saradnju sa slavnim dirigentima, kako se sjećate njihovog uticaja na vas muzičare?

Na mene je najveći uticaj ostavio Serđu Čelibidake, moj prvi šef dirigent kada sam tek dobio mjesto u Minhenskoj filharmoniji. Pritom ne mislim samo na njegov muzički uticaj koji više od 20 godina poslije njegove smrti i dalje karakteriše i izdvaja Minhensku filharmoniju od drugih, nego i na cijeli njegov filozofski stav prema životu uopšte. Bilo je nevjerovatno zanimljivo, a i poučno, voditi razgovore s njim ili slušati njegova predavanja, a naročito komentare i objašnjenja na probama. Bilo je tu i mnogo drugih imena i svi su oni, svako na neki svoj, specifičan način uticali na građenje i oblikovanje zvuka Minhenske filharmonije.

Volite kamernu muziku i nastupate u različitim sastavima, kakvi su vam planovi u tom smislu?

Poznato je da sam koncertmajstor i umjetnički vođa Zagrebačkih solista, Kraljevskih gudača Sv. Đorđa i Filharmonijskih solista, kao i osnivač i član Seksteta Minhenske filharmonije i član već pomenutog „Gelius” trija. No, ne znam koliko je poznato da ću za tačno godinu dana otići u penziju, pa će time poglavlje Minhenske filharmonije za mene biti završeno, ali rad sa svim ostalim ansamblima nastaviće se i nadam se čak produbiti. 

Za one koji sada počinju, da li imate savjet kako održati elan, svježinu, kako trajati i istrajati?

Ovo je sigurno najteže pitanje, jer, nažalost, ne postoji nikakav recept (ili ga barem ja ne znam), a još manje garancije za bilo šta u ovom našem bitisanju! Šta ćete u životu uraditi zavisi isključivo od vas i vaše mašte, inicijative i energije koju ćete uložiti u to.

Jedino što mogu da garantujem jeste to da ćete – ako zaista volite muziku, iskreno, zbog nje same, ne zbog para ili popularnosti – biti srećni svakim tonom koji budete proizveli, jer se bavite jednom od najljepših tvorevina koju je ljudski um uspio da stvori.

 

Izvor: politika
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog