Republika Srpska

Đajić: Redovne plate i doprinosi, smanjeni gubici

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je Srni da se, nakon četiri godine neplaćanja doprinosa zaposlenim, u posljednjih 11 mjeseci redovno isplaćuju plate i izmiruju tekuće obaveze za poreze i doprinose.

"Time je ispunjeno ono što sam, zajedno sa mojim saradnicima, obećao dolaskom na ovu dužnost, a to je da će nam prioritet predstavljati zdravstveni radnici i da ćemo se boriti za njihova prava, uslove rada i položaj u društvu", rekao je Đajić.

On je naglasio da je osim redovnosti u isplati obaveza prema radnicima, UKC na kraju prošle godine ostvario i manji gubitak u odnosu na 2016. godinu za 1,7 miliona KM, te da su realizovane mjere uštede za oko 300.000 KM na mjesečnom nivou.

"Održano je i unaprijeđeno funkcionisanje cjelokupnog rada i zbrinjavanja pacijenata, kako redovnih tako i hitnih programa, a dnevno se pregleda oko 5.000 ambulantnih i zbrine oko 1.000 ležećih pacijenata. To sve postižemo bez dužih redova čekanja, nedostatka lijekova i objektivnih kritika pacijenata i javnosti", naveo je Đajić.

On je kao veoma važnu istakao činjenicu da je završeno uknjiženje vlasništva nad zemljištem lokacije hirurgije u centru grada na UKC kao jedinog vlasnika.

Đajić je istakao da UKC veliku pažnju posvećuje kontinuiranoj medicinskoj edukaciji osoblja izdvojivši ugovore potpisane sa prestižnom "AKK" bolnicom iz Beča.

"To podrazumijeva odlazak po dva naša ljekara mjesečno u tu bolnicu, u kojoj su u februaru boravila dva ljekara - specijalista vaskularne hirurgije i specijalista interne medicine, trenutno su na edukaciji dvojica specijalista radiologije i edukacija se nastavlja u narednim mjesecima. Osim toga, naše medicinsko osoblje odlazi na usavršavanje i u UKC Ljubljana, gdje se trenutno nalaze pomoćnik generalnog direktora za zdravstvenu njegu i glavne sestre nekoliko klinika", precizirao je Đajić.

On je podsjetio da su krajem prošle godine potpisani ugovori sa eminentnim stručnjacima iz Srbije doktorima Nikicom Gruborom, Radojem Simićem i Vojkom Đukić, te ostvarena saradnja koja je omogućila da se pacijenti iz Srpske, koji su zbog prirode bolesti i izvođenja najkomplikovanijih hirurških intervencija morali odlaziti u Srbiju, sada liječe u Banjaluci.

Đajić je rekao da su ubrzani radovi na završetku rekonstrukcije "Sjevernog krila", te preseljenje svih klinika i organizacionih jedinica pod jedan krov, čime bi se poboljšala kontrola i unaprijedio rad na dobrobit pacijenata.

Govoreći o problemu koji izaziva nedostatak parkinga za pacijente i zaposlene, Đajić je rekao da je s ciljem redukovanja gužve, asfaltiran novi parking površine 4.000 metara kvadratnih iza Klinike za kožne bolesti.

 

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog